Bine de ştiut când faci achiziţii la mâna a doua
Când vorbim despre cumpărăturile de obiecte second-hand, vorbim despre o atitudine. Una împotriva consumerismului iraţional şi a irosirii resurselor pe lucruri care nu se dovedesc a fi esenţiale. Când o haină, o maşină şi un obiect de mobilier sunt mai degrabă mofturi, e bine să nu cheltuieşti o avere pentru ele.
Dacă ne referim la haine, este recomandat să ai aceeaşi abordare pe care ar trebui s-o adopţi şi în cazul cumpărăturilor de lucruri noi – calitatea, în detrimentul cantităţii. Multe magazine de obiecte la mâna a doua (SH) au în oferta lor piese ale unor mărci cunoscute şi, altfel, greu accesibile oricărui buzunar. Caută nu doar brandul, ci lucruri realizate din materiale de calitate, de preferat naturale. Cumpără
de bumbac, de in, de
, de mătase, de lână sau de piele şi nu fabricate din materiale sintetice. Acestea din urmă nu doar că nu rezistă în timp, dar nu sunt nici prietenoase cu pielea ta. Când achiziţionezi piese SH, te poţi lăuda că ai făcut o afacere de... milioane. Ai obţinut piese create să reziste în timp, la preţuri mai mici chiar decât cele din magazinele pentru orice portofel.
Mai citeşte şi:
Ce să cumperi la mâna a doua?
Cele mai bune afaceri se fac atunci când cumperi lucruri purtate o dată sau de foarte puţine ori. Rochii sau costume de ocazie, rochii de mireasă, haine pentru femei însărcinate sau haine pentru copii sunt doar câteva exemple. Nu mai vorbim despre echipamentul sportiv specific, precum pantaloni sau gecile de schi, care sigur n-au văzut prea multe purtări, prin simplul fapt că posesorul iniţial nu a practicat prea mult acel sport. În plus, vei scăpa de acel sentiment de vinovăţie, ştiind că aloci o sumă considerabilă pentru bugetul tău pentru nişte articole vestimentare efemere, cum sunt hainele de gravidă sau cele purtate o dată pe an, de exemplu, gecile sau pantalonii de fâş, specifice sporturilor de iarnă. Nu este recomandat să cumperi la mâna a doua obiecte de lenjerie intimă, costume de baie sau haine pentru bebeluşi. Când vorbim despre obiecte non-vestimentare, piaţa secondhand este şi mai dezvoltată şi recomandată: maşini, accesorii pentru autoturisme, biciclete, obiecte de mobilier, cărucioare pentru bebeluşi etc.
Igienizarea cumpărăturilor, obligatorie
Magazinele specializate în vânzarea hainelor second-hand au propria politică de ingienizare a pieselor vestimentare. Totuşi,
nu este rău să-ţi iei câteva măsuri de precauţie, mai ales în aceste vremuri. Gândeşte-te că şi hainele noi sunt probate de numeroase persoane, direct pe piele – deci pericolul există şi acolo! Soluţia este igienizarea suplimentară acasă. Spală-le, aşadar, la un program care încălzeşte apa la cel puţin 60 de grade Celsius şi pulverizează-le, în prealabil, cu o soluţie dezinfectantă pentru haine. Piesele din materiale delicate pot fi igienizate cel mai bine la o curăţătorie chimică. Sfatul nostru
e să nu cumperi obiecte vestimentare de la târgurile ad-hoc, ci mai degrabă de la magazinele destinate acestui tip de comerţ,
care garantează respectarea unor reguli de igienă, fără de care nu ar putea funcţiona. Aceste magazine au un certificat care atestă că a fost efectuată dezinfecţia, afişat la vedere, la intrarea în unitatea comercială.
Mai citeşte şi:
Achiziţionează mai ales...
...obiecte vestimentare de ocazie, elegante, din materiale de calitate, precum mătasea. Vorbim despre haine pe care le porţi de câteva ori în viaţă, de cele mai multe ori la nunţi şi botezuri şi care riscă să nu se mai aşeze bine pe tine, dacă silueta ta se schimbă de la an la an. La mâna a doua, poţi găsi o rochie în care să te simţi ca o prinţesă, la un cost de circa 100 de lei, dacă nu şi mai puţin.
...haine groase, pentru zilele friguroase. Hainele de iarnă din
au preţuri de neatins în magazinele tradiţionale. De cele mai multe ori, astfel de obiecte sunt considerate piese, aşa că achiziţionarea lor este o adevărată investiţie. Cum bugetul tău nu te va ajuta să-ţi cumperi mai multe astfel de paltoane sau geci, este indicat să alegi soluţia second-hand, ca să nu ajungi să îmbraci aceeaşi haină în fiecare zi a sezonului rece. Preţul SH? 100-200 de lei, faţă de aproape 400-500 de lei, în magazinele cu haine noi.
...accesorii din piele. Genţile din piele, în special, scot din anonimat orice ţinută vestimentară. Însă preţul lor este destul de piperat, mai ales dacă vorbim despre unele mai mari şi mai încăpătoare. În cazul acesta, magazinele SH sunt o mană cerească, pentru că oferta de genţi şi plicuri din piele este foarte generoasă. Vorbind despre piese care nu se demodează de la an la an şi de un material care rezistă în timp, sigur vei găsi şi una pe gustul tău, la un preţ atractiv, care poate fi cuprins între 50 şi 100 de lei.
Mai citeşte şi:
Cât economiseşti?
Gândeşte-te câţi bani ai irosit pe haine care nu ţi-au mai plăcut încă de la a doua purtare, pe care n-ai mai ştiut cum să le asortezi sau care au picat mai bine pe tine în cabina de probă decât acasă. Şi mai gândeşte-te şi la toţi banii aruncaţi, pur şi simplu, pe fereastră, pentru un astfel de moft. În cazul cumpărăturilor second-hand, preţul plătit pentru o astfel de marfă este cel puţin la jumătatea celui pe care îl are produsul original. De cele mai multe ori, preţul este chiar infim, deoarece aceste haine sunt donate după ce proprietarul lor se plictiseşte de ele sau observă că nu îi mai vin bine. Să nu te miri, aşadar, dacă vei găsi piese în tendinţe, de la mărci scumpe, la un cost excepţional de mic. În plus, poţi să te feliciţi pentru atitudinea ta ecologistă, având în vedere că industria textilă este al doilea mare poluator al lumii, iar atunci când cumperi haine deja purtate, prelungeşti viaţa acelui produs şi contribui la diminuarea consumului iraţional.
Mai citeşte şi:
Sursa foto: Shutterstock