Calendarul plantelor medicinale

1 54000 original jpg jpeg

Ce-ar fi să-ţi culegi singură plantele medicinale şi să le pregăteşti după regulile bunicii, ca să fie leacuri cu adevărat eficiente? Noi îţi oferim calendarul recoltării şi câteva sfaturi preţioase.

Menta,vedeta lunii iunie

Izma sau menta este cunoscută în popor pentru mirosul ei răcoritor şi pentru beneficiile curative de ­mare preţ. Folosită ca remediu natural,ea este deosebit de eficientă pentru îmbunătăţirea digestiei şi calmarea durerilor de cap.  

Perioada de recoltare:începând cu luna iunie până la sfârşitul lui august.

Părţile active ale plantei:poţi recolta întreaga plantă,în special frunzele.

La ce te ajută:leacurile cu mentă liniştesc indigestiile şi stările de vomă,durerile reumatice şi colicii la copii.

Mod de preparare:oţetul aromatic de mentă se foloseşte sub formă de comprese sau de frecţii locale împotriva durerilor reumatice,în caz de luxaţii şi de entorse.

El se obţine dacă torni un litru de oţet din vin peste 60 de grame de plantă proaspătă. Laşi la macerat 30 de zile,agitând vasul zilnic,şi apoi îl strecori. Pentru calmarea durerilor abdominale la copii,foloseşte cataplasme cu frunze proaspete de mentă opărite.

Gălbenelele se culeg toată vara

Ai probleme cu tenul sau o cicatrice care nu se mai închide? Gălbenelele te ajută să-ţi rezolvi aceste probleme. Remediile naturiste din gălbenele sunt recomandate sub formă de ceaiuri,tinctură sau de unguent.

Perioada de recoltare:din luna iunie până la sfârşitul toamnei,pe vreme însorită.

Părţile active ale plantei:tulpinile şi frunzele.

La ce te ajută:gălbenelele ajută în tratarea acneei şi a inflamaţiilor tenului. Ele mai sunt folosite în tratamentul extern ca cicatrizant şi antiinflamator în cicatrizarea plăgilor,arsurilor,degerăturilor şi a ulceraţiilor.

Mod de preparare:tinctura de gălbenele se obţine uşor,prin macerarea a 20 de grame de flori de gălbenele combinate cu ­­100 g alcool de 70 grade,timp de 8 zile. Ea se foloseşte extern,sub formă de compresă. Protejează epiderma şi o tratează în caz de arsuri,răni,acnee,abcese,eczeme şi de degerături.

Levănţica,albastru de august

Levănţica se foloseşte atât în medicina naturistă,cât şi în arta culinară sau în cea ornamentală. Planta cu flori albastre era folosită pe vremea romanilor la băile aromate,pentru efectul calmant şi benefic asupra pielii.  

Perioada de recoltare:începând cu luna iunie până la sfârşitul lui august.

d0b7a4ebae79243ab4427395f33a52b0 jpg jpeg

Părţile active ale plantei:se recoltează florile,începând cu anul al doilea de la plantare.

La ce te ajută:puse într-un săculeţ sub pernă,florile uscate de levănţică îţi garantează un somn liniştit şi odihnitor. Principiile active din acestea stimulează centrii olfactivi din creier şi calmează sistemul nervos central.

Mod de preparare:pune 100 g de flori de levănţică la macerat în jumătate de litru de alcool,timp de 15 zile. Apoi strecoară şi păstrează amestecul în sticle bine închise. Remediul se utilizează sub formă de frecţii ale capului,întărind firul de păr. Sub formă de comprese,tinctura cu levănţică,aplicată 10 minute pe regiunea dureroasă,ameliorează durerile în reumatism şi în contuzii.

Teiul,mireasma lui iulie

Mireasma florilor de tei este inconfundabilă şi trezeşte simţurile cu o rapiditate covârşitoare. De aceea,au un efect relaxant asupra sistemului nervos şi ajută la calmarea stării de iritabilitate.

Perioada de recoltare:din luna iunie până la sfârşitul lui iulie.

c973321dc9da84dea6cfd28258101a3b jpg jpeg

Părţile active ale plantei:florile şi frunzele.

La ce te ajută:ceaiul de tei contribuie la vindecarea răcelii şi a gripei,mai ales atunci când acestea sunt însoţite de febră,deoarece produce o transpiraţie abundentă,care face să scadă temperatura crescută a corpului.

Mod de preparare:infuzia din flori de tei o prepari dintr-o linguriţă de flori de tei la 200 ml apă clocotită. Bea trei ceaiuri pe zi îndulcite cu miere sau cu zahăr. Dacă eşti foarte stresată şi vrei să te pui pe picioare,lasă două mâini de flori de tei la înmuiat într-o oală cu cinci litri de apă călduţă,vreme de 12 ore,după care se filtrează amestecul. Maceratul obţinut se pune deoparte,iar planta rămasă o opăreşti într-un litru de apă,vreme de 10 minute. Toarnă ambele preparate în cada de baie,peste apa fierbinte. De regulă,băile cu flori de tei este bine să le faci seara,deoarece au un efect somnifer şi relaxant destul de puternic.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg