Când este cel mai bine să-ţi achiţi facturile. Indiciu: nu este vorba despre ziua scandenţei

1 shutterstock 792864439 jpg jpeg

Dacă te-ai obişnuit să achiţi facturile la utilităţi în apropierea scadenţei sau chiar în ultima zi de plată, ar fi bine să îţi reconsideri strategia de cheltuieli. Expertul financiar Dana Marineau explică de ce ar trebui să plăteşti facturile „cu cât mai devreme, cu atât mai bine‟ şi cum îţi poate influenţa acest fapt bugetul.

Deşi poţi nota datele de plată într-un calendar şi apoi să faci achitarea facturilor manual, este mai indicată plata automată. Alternativa oferită de banci prin serviciul internet banking este mai convenabilă şi, în acest fel, nu mai uiţi să plăteşti datoriile. „Atâta timp cât cheltuielile lunare sunt în mod constant mai mici decât venitul încasat, plata automată a facturilor ar putea funcţiona‟, spune Marineau. Această opţiune ar trebui să te ajute să nu ratezi plăţi şi să reduci grijile şi timpul petrecut pentru aceste sarcini.

Strategia de plată care te ajută să faci economii

Contează dacă faci plăţile cu o săptămână înainte faţă de cu o zi înainte de scadenţă? „Depinde de stilul tău de viaţă‟, spune Marineau. „Nu există o metodă corectă sau greşită‟, explică ea, care subliniază că, de fapt, „cheia este să-ţi dai seama de obiceiurile care ţin de cheltuieli şi economii şi să găseşti data care funcţionează cel mai bine pentru tine‟. De exemplu, o soluţie pe care Marineau o recomandă adesea este să achiţi toate facturile simultan, înainte de scandenţă, apoi să le achiţi şi pe următoarele, dacă îţi permiţi, până la salariu. Astfel, poţi începe să economiseşti din următorul venit partea care acoperea datoriile cu utilităţi.

De ce să plăteşti facturile înainte de termen

Pe lângă evitarea taxelor de întârziere şi reducerea stresului, plata facturilor înainte de termen poate avea un impact pozitiv asupra scorului de credit. „Informaţiile despre istoricul plăţilor reprezintă, de obicei, aproape 35% din scorul de credit”, explică Marineau: „O singură plată cu întârziere poate reduce drastic acest indicator, util, de exemplu, la achiziţionarea unei locuinţe‟.

@shutterstock