Casă, dulce casă: produse de curăţat naturale pe care să le foloseşti pentru sănătatea familiei tale

1 pexels jonathan borba 5570231 jpg jpeg

Ingredientele din cămară, cum ar fi bicarbonatul de sodiu şi oţetul, funcţionează ca produse de curăţat universale, la fel de eficiente ca detergenţii toxici pe care îi găseşti în supermarket. Oricine ştie deja că detergenţii artificiali conţin ingrediente nocive pentru sănătate. Şi cum gospodinele au început curăţenia de primăvară, le invităm să nu meargă la cumpărături pentru produse de curăţenie, ci să folosească ingrediente pe care le au deja în casă. De altfel, nu sunt doar dăunătoare, ci şi scumpe, aşa că puţină economie în perioada aceasta incertă în care ne aflăm, nu credem că ar deranja pe cineva.

Un lucru foarte important de reţinut este să nu combini niciodată detergenţi pe bază de amoniac cu înălbitor, clor sau produse care conţin înălbitor, cum ar fi detergenţi pe bază de praf pentru maşina de spălat vase. Înainte de a mixa ingredientele, citeşte mai întâi eticheta produsului. De altfel, etichetează orice recipient care conţine produse de curăţat DIY, cu toate ingredientele pe care le-ai amestecat. În cazul în care un animal sau un copil dă peste ele, să ştii clar ce conţinut are produsul.

Deodorant pentru ţesături

Nimic nu este mai neplăcut decât un miros care îţi mută nasul din loc. Persoanele cu un miros extrem de sensibil ştiu despre ce vorbim, iar mămicile cu atât mai mult. Şi tu probabil că ai o colecţie destul de vastă de lumânări parfumate acasă, pe care le foloseşti pentru camuflarea mirosurilor neplăcute şi suntem convinşi, că ai cumpărat spray-uri răcoritoare pentru ţesături. Doar că, acestea sunt pline de chimicale şi nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Ştiai că bicarbonatul de sodiu este singurul ingredient natural care are cu adevărat puterea de a neutraliza mirosurile? Iată o reţetă simplă şi rapidă cu ingrediente naturale pentru înlăturarea mirosurilor grele, dar care poate să fie folosită pentru reîmprospătarea lenjeriilor de pat

Adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu într-un recipient curat de spray. Adaugă două căni de apă caldă, înfiletează capacul şi agită bine până când bicarbonatul s-a dizolvat complet. Acum scoate capacul şi adaugă opt sau zece picături de ulei esenţial de lavandă. Dacă lavanda nu este pe placul tău, poţi să adaugi ulei esenţial de lemongrass, mentă, lămâiţă sau portocale dulci. Spray-ul astfel obţinut se poate folosi pe aşternuturi, perdele, draperii, canapea, covoare sau perne.

Detergent pentru bucătărie

La fel, bicarbonatul de sodiu este ingredientul esenţial pentru a curăţa mobila din bucătărie, aparatele de uz casnic şi interiorul frigiderului. Ai nevoie doar de:

  • patru linguri de bicarbonat de sodiu
  • un litru de apă caldă

Poate să fie folosit pentru curăţarea chiuvetei. Pentru a odoriza suprafeţele, foloseşte detergentul pe care l-ai făcut şi înlătură cu grijă petele de pe suprafeţele din oţel inoxidabil.

Detergent de spălat geamurile

Pentru această reţetă ai nevoie de:

  • 2 căni de apă
  • 1/2 cană de oţet alb
  • 1/4 cană alcool cu 70% concentraţie
  • una sau două picături de ulei esenţial de portocală (opţional)

Data viitoare când trebuie să speli geamurile şi oglinzile, combină aceste ingrediente şi toarnă-le într-un recipient pentru a face un produs de curăţat de casă cu oţet. Indicaţie: nu curăţa ferestrele într-o zi caldă şi însorită, deoarece soluţia se va usca prea repede şi va lăsa o mulţime de dungi. Pentru oglinzi, pulverizează mai întâi soluţia pe un prosop de hârtie sau pe o cârpă moale înainte de a şterge.

Dacă ţi-am captat interesul poate ar fi bine să afli mai multe informaţii despre beneficiile uleiurilor esenţiale pe care să le foloseşti în producerea detergenţilor bio. Este un subiect fascinant, iar cum perioada alergiilor a început deja, atenţia la sănătate trebuie să fie primordială.

Sursă foto: Pexels