Cât de sigure sunt recipientele din plastic?

1 48103 original jpg jpeg

Bucătăriile noastre sunt pline de recipiente din plastic. Dar cât de sănătoase sunt?Ce se întâmplă cu mâncarea, când intră în contact cu materialul plastic? Cum le putem folosi în siguranţă?

Studiile arată că bisfenolul A şi alte substanţe din materialul plastic ne pot afecta serios sănătatea.

Bisfenolul A este suspectat de o creştere a riscurilor de pubertate precoce la fete,de cancer de prostată sau de sân şi de anomalii de reproducere.

Pe de altă parte,reprezentanţii industriei chimice declară că aceste temeri nu sunt întemeiate. Până la elucidarea problemei,pentru a-ţi proteja sănătatea,ar fi bine să iei câteva măsuri de siguranţă.

Citeşte eticheta cu atenţie

Pe fundul recipientului de plastic,într-un triunghi format din săgeţi,este trecută o cifră de la 1 la 7. Acest cod indică tipul de plastic folosit. Numerele 1,2,4 şi 5 sunt cele mai sigure. De evitat cele marcate cu 3 şi cu 6,deoarece conţin chimicale potenţial periculoase. Şi cele notate cu 7 trebuie evitate,căci conţin policarbonaţi.

Nu le încălzi şi nu le congela

Bisfenolul A se descompune la temperaturi ridicate. Unele recipiente din plastic sunt special concepute pentru a fi folosite în cuptorul cu microunde,însă ar fi mai bine să foloseşti doar ceramică sau sticlă termorezistentă în acest cuptor.

De asemenea,nu acoperi niciodată cu folie de plastic recipientul din cuptorul cu microunde,pentru că se topeşte. Mai bine foloseşte hârtie cerată (pentru cuptor). Şi temperaturile din congelator deteriorează plasticul,aşa că nu congela nimic în recipientele a căror etichetă nu specifică faptul că vasul respectiv rezistă la temperaturi scăzute. 

Cât timp le poţi folosi?

Recipientele din plastic de unică folosinţă ar trebui reciclate imediat după golire. Cele care au specificat pe etichetă numărul 1,cum este cazul sticlelor de plastic,sunt făcute să fie folosite doar o dată,căci materialul nu suportă încălziri şi răciri repetate. Nici recipientele în care-ţi cumperi mâncare „la pachet” nu trebuie păstrate prea mult timp.

Recipientele din plastic nu ar trebui curăţate în maşina de spălat vase. Temperatura înaltă la care sunt expuse în timpul spălării permite eliberearea chimicalelor din plastic.