Cât timp este indicat să îţi laşi câinele singur în casă? Sigur nu ştiai
Nu este o plăcere să îţi laşi câinele singur în casă, dar uneori activităţile cotidiene te obligă să o faci. Cât timp este indicat să îl laşi singur? Iată care sunt sfaturile specialiştilor!
În general, câinii au multă energie, iar când sunt lăsaţi singuri, aleargă şi muşcă toate obiectele din jur. Deşi poate fi neplăcut ca atunci când te întorci de la cumpărături să găseşti dezordine în casă, îţi asumi acest risc, mai ales dacă stai la apartament şi nu ai cu cine să laşi patrupedul.
Animalele de companie au cinci nevoi de bunăstare: sănătate, dietă, comportament, mediu şi companie. Din punct de vedere social, câinii au nevoie de multă interacţiune şi de companie pentru a trăi o viaţă sănătoasă. Indiferent că eşti proprietarul unui câine de mulţi ani sau abia l-ai achiziţionat, să îşi laşi câinele singur poate fi un subiect delicat. Timpul variază în funcţie de vârstă, de sănătatea şi de comportamentul câinelui tău. Între un căţeluş care încă trebuie să fie dresat şi un câine în vârstă, programul diferă.
Potrivit PDSA (Dispensarul pentru Animale, din Marea Britanie), cu 48 de spitale pentru animale de companie în reţeaua sa, câinii nu ar trebui să fie lăsaţi singuri, în general, mai mult de patru ore. Modern Dog Magazine specifică faptul că patrupezii din cuşcă nu ar trebui să fie lăsaţi singuri mai mult de 3 ore, iar câinii adulţi maximum 6 ore. Este important să iei în considerare următorii factori, atunci când decizi să îl laşi singur: rasa câinelui, vârsta, mărimea, rutina învăţată, modelele de comportant şi sănătatea.
Citeşte şi: Trista poveste a câinelui Laika, primul animal trimis în spaţiu
Unele rase (cum ar fi: rasa Ciobănesc Australian sau Husky Siberian) au nevoie de multă mişcare, iar reprezentanţii lor pot deveni trişti dacă sunt lăsaţi în casă, mai mult de două ore. La polul opus, câinii din rasa Basset Hounds sunt mai sedentari şi se relaxează atunci când sunt singuri, iar căţeii sub 10 săptămâni nu trebuie să fie lăsaţi mai mult de o oră singuri.
Sigurătatea, factorul care poate declanşa anxietate câinelui
„Câinii care sunt mai tineri sau mai mici trebuie să fie scoşi mai mult afară. Câinii care sunt mai în vârstă sau cei care au afecţiuni de sănătate (cu ar fi diabet sau boală de rinichi), de asemenea, vor avea nevoie de plimbări mai dese. Câinele, indiferent de rasă sau de vârstă, poate dezvolta stări de anxietate. Un animal de companie trebuie să fie obişnuit în timp cu plecările. Cazurile severe de anxietate pot duce la: lătratul câinelui în mod deranjant, la distrugerea mobilierului, la mersul des la baie sau chiar la auto-vătămare. Discuţia despre anxietate cu un veterinar este cel mai bun lucru pe care îl poţi face, în acest caz”, a spus Dr. Katie Pagan, pentru Purewow.
Citeşte şi: Cum să îţi menţii câinele sau pisica la o greutate sănătoasă - 5 sfaturi utile de la specialişti
De asemenea, specialistul subliniază că este bine să îţi înveţi câinele să fie singur, deoarece îi va spori bunăstarea, însă treptat, pentru ca animalul să nu fie stresat: „În mod idaeal, trebuie să începi acest proces înainte ca animalul să devină adult şi să aibă comportamentul deja format”, a spus veterinarul.
Sursă foto: Shutterstock