Ce alimente interacţionează cu medicamentele

1 57664 original jpg jpeg

Când eşti sub tratament, e bine să ţii cont de ceea ce consumi în preajma orelor la care obişnuieşti să iei medicamentele. De ce? Există alimente ce pot întârzia sau anula efectele benefice ale pastilelor, aşa cum sunt şi situaţii în care pot apărea reacţii adverse sau se pot agrava unele probleme de sănătate.

Când e bine să eviţi grepfrutul

Deşi conţine multe substanţe nutritive,grepfrutul interacţionează cu o gamă largă de medicamente. O jumătate de pahar cu suc de grepfrut poate să tripleze efectul antibioticelor,analgezicelor şi al pastilelor contra cancerului sau colesterolului. Consumul fructului pe perioada unui tratament poate avea şi efecte adverse (hemoragii stomacale,probleme renale,dureri musculare,bătăi neregulate ale inimii). Nu mânca grepfrut dacă iei antidepresive,anticoncepţionale sau pastile împotriva maladiilor cardiace ori pentru tratarea astmului.

Nu consuma lactate dacă iei antibiotice

Încearcă să te abţii de la a consuma brânză,iaurt şi lapte,la un interval de două,trei ore înainte sau după ce iei antibioticele. Ionii de calciu,magneziul şi fierul din compoziţia produselor lactate împiedică buna absorbţie a antibioticelor în sistemul digestiv şi astfel efectul lor benefic este cu mult diminuat.

Alcoolul devine toxic în orice tratament

Băuturile alcoolice nu se combină cu pastilele contra durerii sau tusei,cu sedative şi calmante,antidepresive şi unele antialergice. În astfel de combinaţii,alcoolul reduce reflexele şi induce somnolenţa. Dacă iei paracetamol,ibuprofen sau aspirină cu alcool la un interval scurt,poţi avea arsuri la stomac. Efectele adverse apar ca urmare a creşterii toxicităţii acestor medicamente,pentru că alcoolul acţionează asupra enzimelor din ficat.

Legumele verzi scad efectul anticoagulantelor

Dacă iei medicamente care împiedică îngroşarea sângelui,încearcă să mănânci cât mai rar legume verzi-varză,broccoli,spanac,pătrunjel sau salată verde. Acestea au un conţinut bogat de vitamina K (cu rolul de a coagula sângele) şi înlesnesc formarea cheagurilor de sânge,scăzând efectul pastilelor. Aşadar,limitează-te la o porţie de legume pe zi.

Sfatul specialistului: Dr. Paul Dragomir,medic primar gastroenterolog

Dintre cele mai frecvente şi mai nocive combinaţii de medicamente cu alimente sunt următoarele:Medicamentele folosite în tratamentul cancerului (din clasa corticosteroizilor) administrate împreună cu alimente ce conţin sodiu (alune sau fistic sărat) declanşează reacţii adverse renale şi gastrointestinale;Cafeaua scade eficacitatea medicamentelor folosite în afecţiuni gastrice sau duodenale. Şi alte băuturi pe bază de cofeină pot mări efectul antiastmaticelor care conţin un compus activ numit efedrină;Fibrele vegetale în exces scad absorbţia digoxinei,substanţă folosită în tratamentul bolilor de inimă.

Sursa foto: waragainsteatingdisorder.com



Recente

Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg
ClickPentruFemei (2) (3) jpg
shutterstock 1754480510 jpg
Tocinei Sursa foto shutterstock 2161251405 jpg
Merita sa iei suplimente alimentare sau nu  Sursa foto shutterstock 2531363947 jpg
Placinta cu pere  Sursa foto shutterstock 695213329 jpg
shutterstock 447885067 jpg
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
Supa crema de fasole verde  Sursa foto shutterstock 2292716465 jpg