Ce alimente interacţionează cu medicamentele

1 57664 original jpg jpeg

Când eşti sub tratament, e bine să ţii cont de ceea ce consumi în preajma orelor la care obişnuieşti să iei medicamentele. De ce? Există alimente ce pot întârzia sau anula efectele benefice ale pastilelor, aşa cum sunt şi situaţii în care pot apărea reacţii adverse sau se pot agrava unele probleme de sănătate.

Când e bine să eviţi grepfrutul

Deşi conţine multe substanţe nutritive,grepfrutul interacţionează cu o gamă largă de medicamente. O jumătate de pahar cu suc de grepfrut poate să tripleze efectul antibioticelor,analgezicelor şi al pastilelor contra cancerului sau colesterolului. Consumul fructului pe perioada unui tratament poate avea şi efecte adverse (hemoragii stomacale,probleme renale,dureri musculare,bătăi neregulate ale inimii). Nu mânca grepfrut dacă iei antidepresive,anticoncepţionale sau pastile împotriva maladiilor cardiace ori pentru tratarea astmului.

Nu consuma lactate dacă iei antibiotice

Încearcă să te abţii de la a consuma brânză,iaurt şi lapte,la un interval de două,trei ore înainte sau după ce iei antibioticele. Ionii de calciu,magneziul şi fierul din compoziţia produselor lactate împiedică buna absorbţie a antibioticelor în sistemul digestiv şi astfel efectul lor benefic este cu mult diminuat.

Alcoolul devine toxic în orice tratament

Băuturile alcoolice nu se combină cu pastilele contra durerii sau tusei,cu sedative şi calmante,antidepresive şi unele antialergice. În astfel de combinaţii,alcoolul reduce reflexele şi induce somnolenţa. Dacă iei paracetamol,ibuprofen sau aspirină cu alcool la un interval scurt,poţi avea arsuri la stomac. Efectele adverse apar ca urmare a creşterii toxicităţii acestor medicamente,pentru că alcoolul acţionează asupra enzimelor din ficat.

Legumele verzi scad efectul anticoagulantelor

Dacă iei medicamente care împiedică îngroşarea sângelui,încearcă să mănânci cât mai rar legume verzi-varză,broccoli,spanac,pătrunjel sau salată verde. Acestea au un conţinut bogat de vitamina K (cu rolul de a coagula sângele) şi înlesnesc formarea cheagurilor de sânge,scăzând efectul pastilelor. Aşadar,limitează-te la o porţie de legume pe zi.

Sfatul specialistului: Dr. Paul Dragomir,medic primar gastroenterolog

Dintre cele mai frecvente şi mai nocive combinaţii de medicamente cu alimente sunt următoarele:Medicamentele folosite în tratamentul cancerului (din clasa corticosteroizilor) administrate împreună cu alimente ce conţin sodiu (alune sau fistic sărat) declanşează reacţii adverse renale şi gastrointestinale;Cafeaua scade eficacitatea medicamentelor folosite în afecţiuni gastrice sau duodenale. Şi alte băuturi pe bază de cofeină pot mări efectul antiastmaticelor care conţin un compus activ numit efedrină;Fibrele vegetale în exces scad absorbţia digoxinei,substanţă folosită în tratamentul bolilor de inimă.

Sursa foto: waragainsteatingdisorder.com