Ce este şi cum funcţionează terapia autogenă

1 shutterstock 533579002 jpg jpeg

Antrenamentul autogen, cunoscut şi sub numele de terapie autogenă, utilizează răspunsul natural de relaxare a corpului pentru a contracara simptomele mentale şi fizice nedorite. Prin utilizarea tehnicilor de respiraţie, a stimulilor verbali specifici şi a meditaţiei conştiente, antrenamentul autogen ne poate ajuta să reducem stresul, pentru a obţine relaxarea corpului şi a minţii.

Antrenamentul autogen a fost dezvoltat în Germania de Johannes Schultz în anii 1920. Schultz a fost un psiholog care a studiat sub îndrumarea neurologului Oscar Vogt, fiind influenţat de multe dintre ideile acestuia. Cei doi au cercetat somnul şi hipnoza şi au constatat că unii pacienţi au experimentat senzaţii de greutate, căldură şi alte semne de relaxare profundă în timp ce erau hipnotizaţi.

Pe baza acestor constatări, Schultz a formulat o modalitate sistematică de a induce pacienţilor acest răspuns de relaxare, pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, creând în cele din urmă un antrenament autogen. În 1926, Schultz a prezentat descoperirile sale cu privire la formarea autogenă Societăţii Medicale din Berlin. El şi Wolfgang Luthe, au efectuat cercetări suplimentare cu privire la impactul antrenamentului autogen asupra diferitelor probleme de sănătate fizică şi mentală. În 1932, Schultz a publicat “Autogenic Training”, primul dintre cele şapte volume despre terapia autogenă. Aceste volume, folosite şi astăzi, au fost modificate ulterior de Luthe pentru a prelungi durata perioadei de antrenament şi pentru a creşte nivelul de siguranţă pentru cei care practică această tehnică de relaxare auto-administrată. În 1984 “British Journal of Medical Psychology” a recunoscut formarea autogenă ca un tratament rentabil pentru stres şi anxietate. 

Cum funcţionează?

Dezvoltat ca metodă de relaxare, antrenamentul autogen este comparat cu yoga, hipnoza şi meditaţia prin faptul că influenţează sistemul nervos autonom al corpului. Antrenamentul autogen este o metodă de relaxare confirmată şi dovedită. Este un tip de autohipnoză: repetăm anumite fraze pe care le-am ales, cum ar fi: „braţul meu drept este greu”. Autosugestia funcţionează asupra sistemului nervos vegetativ, care ne reglează tensiunea şi respiraţia.

Potrivit cunoscutul psiholog român Laura-Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), autogen înseamnă „auto-generare”, scopul principal al acestei forme de terapie fiind acela de a ne instrui să folosim singuri răspunsul de relaxare al corpului, după cum avem nevoie. 

FOTO Shutterstock