Ce nu ştiai despre viespi. Cum i-au inspirat pe japonezi şi de ce doar femelele înţeapă în semn de autoapărare
Fac parte din categoria de insecte cosmopolitane parafiletice, care cuprinde mii de specii. Pot fi înfricoşătoare din cauza înţepăturii lor, dar viespile ştiu să facă multe lucruri benefice pentru oameni, recolte şi flori.
Insectele cu şase picioare zimţate şi cu patru aripi provin din familia Vespidae şi se disting de albine prin abdomenul ascuţit şi talia îngustă, numită peţiol, care separă abdomenul de torace. Ele trăiesc fie în colonii, fie duc o viaţă solitară. Pe timpul verii, viespile vânează intens insectele dăunătoare, ceea ce este în avantajul livezilor şi grădinilor. Iată şi alte curiozităţi pe care este posibil să nu le cunoşti despre „micile zburătoare‟!
Au diverse forme şi dimensiuni
Deşi suntem obişnuiţi cu viespile de culoare galbenă cu dungi negre, aceste insecte pot avea mai multe forme, dimensiuni şi culori. Spre exemplu, viespea de nisip poate fi în totalitate neagră sau maro, iar corpul celei mai mari viespi poate ajunge la şase centimetri.
Masculul se numeşte dronă
În mare parte, viespile trăiesc în colonii şi, la fel ca albinele, fiecare viespe muncitoare este condusă de o regină fertilă. Viespea-mascul se numeşte dronă, iar sarcina lui este să se împerecheze cu regina. Dronele se remarcă prin mărimea lor: corpul masculului poate avea 1,8 centimetri lungime, pieptul este în general pufos, iar posteriorul este rotund. Totodată, înţepătura dronei lipseşte, deoarece este înlocuită de aparatul genital, doar femelele fiind capabile să înţepe în semn de autoapărare.
Sunt omnivore
Spre deosebire de albine, care se hrănesc cu polen şi cu nectar, viespile sunt omnivore. Ele consumă fie produse vegetale, fie carnea altor insecte. Nu fac discriminări şi mănâncă orice: de la struguri, dulciuri sau fructe de pădure la lăcuste, buburuze sau gândaci. Chiar şi o albină poate fi o gustare delicioasă pentru ele!
Au inspirat japonezii
Multe dintre ele îşi fac cuiburi din scoarţă de copac. Unele folosesc nămol, noroi sau chiar şi hârtie produsă din pulpă de lemn. În China antică oamenii au văzut viespile cum îşi construiau cuibul şi au aplicat şi ei aceeaşi metodă la fabricarea hârtiei. În general, locuinţele lor sunt de dimensiuni mari, uneori de circa 50 de centimetri şi se află prin ramurile copacilor, pe acoperişurile clădirilor sau prin tufişuri. Cu cât cuiburile sunt mai mari, cu atât viespile sunt mai numeroase şi muncitoare!
Sunt de fapt insecte…ruşinoase
În timp ce multe persoane sunt speriate de ele, viespile nu sunt insecte agresive. De obicei, aleg să locuiască în zone liniştite sau abandonate şi nu ies la atac decât dacă locuinţa lor este invadată sau se simt în pericol. Chiar dacă, înţepăturile lor pot fi periculoase, viespile tind să se ferească de oameni, ele fiind de fapt creaturi timide.
Sunt considerate delicatese
În multe sate japoneze din zonele montane, viespile sunt delicatese, în special larvele. Sunt adesea consumate prăjite, dar şi crude. Ele reprezintă o sursă bună de proteine, iar japonezilor le place să cumpere cuiburi de viespi. Totodată, din larve se produce o băutură lipicioasă şi dulce pe care muncitorii japonezi o consumă, deoarece le oferă energie.
@shutterstock