Ce poţi face cu apa oxigenată. Este ieftină şi te poate ajuta în multe situaţii
Apa oxigenată sau perhidrolul este denumit ştiinţific peroxid de hidrogen (H2O2). Lichidul acesta este extrem de util în saloanele de înfrumuseţare, pentru că decolorează părul şi permite experţilor în aranjarea părului să creeze nuanţe de păr fabuloase. Însă apa oxigenată are şi alte întrebuinţări.
După cum bine ştii, este unul dintre cele mai întrebuinţate produse în spitale, pentru că dezinfectează şi luptă eficient cu virusurile gripale şi noul coronavirus. Surprinzător, datorită calităţilor dezinfectante, apa oxigenată este extrem de folosită şi în treburile casnice, aducând beneficii şi în îngrijirea pielii, părului şi danturii.
E bine să ai în casă o sticluţă de apă oxigenată. O poţi folosi oricând se întâmplă să apară leziuni ale pielii, care trebuie curăţate. Dezinfectant puternic este şi în cazul petelor de pe hainele albe şi delicate. Apa oxigentă are o mulţime de întrebuinţări şi pe cele mai frecvente o să le enumăr mai jos. Începând de azi, sigur nu-ţi va lipsi recipientul cu apă oxigenată din casă.
Reîntinereşte şi detoxifică
Utilizează circa 2 l de peroxid de hidrogen concentrat 3% într-o cadă plină cu apă caldă. Stai în apă pentru cel puţin ½ oră, adăugând apă fierbinte pe cât este nevoie pentru a menţine o temperatură confortabilă.
Protejează de ciuperca piciorului
Deşi mai este nevoie de studii pentru a arăta că această soluţie funcţionează pentru oricine, este un remediu casnic rapid care merită încercat. Pentru a ajuta la tratarea ciupercii piciorului, pulverizează o mixtură 50%/50% de peroxid de hidrogen şi apă pe picior (în special degetele) în fiecare seară şi lasă să se usuce.
Combate infecţiile
Înmoaie orice infecţii sau tăieturi în soluţie de peroxid 3% pentru zece minute de câteva ori pe zi. Chiar şi cangrena rezistentă la medicamente se poate vindeca prin înmuiere în peroxid de hidrogen. Pune jumătate de flacon de peroxid în cadă pentru a scăpa de furuncule, ciuperci sau alte infecţii ale pielii.
Desfundă sinusurile
O lingură de peroxid 3% adăugată la o cană de apă neclorata poate fi utilizată ca spray nazal. În funcţie de gradul de afectare a sinusurilor, se poate ajusta cantitatea de peroxid utilizată.
Îngrijeşte rănile
Peroxidul 3% este utilizat medical pentru curăţarea rănilor, înlăturarea ţesuturilor moarte şi ca agent de debridare (dezinfectare) orală. Peroxidul stopează sângerarea capilarelor.
Unele surse recomandă înmuierea infecţiilor sau tăieturilor pentru cinci-zece minute de câteva ori pe zi. Totuşi spălarea şi clătirea sunt suficiente. Nu ar trebui să laşi soluţia pe ţesut deschis pentru perioade extinse de timp întrucât, precum multe alte antiseptice oxidante, peroxidul provoacă vătămări uşoare ţesutului la rănile deschise. De aceea este important să îl utilizaţi cu precauţie.
Albeşte dantura
Proprietăţi vindecătoare: ia o cantitate mică de apă oxigenată şi menţine în cavitatea bucală câteva minute, apoi scuipă conţinutul. Nu vei mai avea afte, iar dinţii vor fi mai albi, dar recurgi la acest procedeu de 2-3 ori pe săptămână. Dacă ai dureri mari de dinţi şi nu poţi merge imediat la dentist, pune un căpăcel de peroxid 3% în gură şi ţine-l pentru 10 minute de câteva ori pe zi. Durerea se va reduce mult.
Acţionează ca o apă de gură
Mulţi oameni nu realizează că peroxidul de hidrogen constituie o apă de gură foarte eficientă şi ieftină. Utilizează perhidrol 3% – adaugă puţină clorofilă lichidă pentru aromatizare, dacă doreşti.
Curată ca o pastă de dinţi
Din bicarbonat de sodiu şi peroxid de 3% poţi face o pastă. Sau înmoi periuţa de dinţi în peroxid şi cureţi cavitatea bucală de germeni infecţioşi.
Calmează durerile de dinţi
Peroxidul de hidrogen nu este analgezic; totuşi, ca agent antiviral, antibacterian şi antifungic este eficient în tratarea patogenilor ce cauzează infecţiile, reducând considerabil durerile dentare.
Decolorează părul
Peroxidul este agent de albire şi este utilizat pentru deschiderea la culoare a părului. Diluează peroxid 3% cu apă (50%/50%) şi pulverizează soluţia pe părul tău umed după un duş. Piaptănă părul pentru ca soluţia să pătrundă uniform în părul umed. Atenţie! Nu vei avea nuanţa de blond cenuşiu expusă pe pachetele comerciale de vopsit părul, ci o nuanţă deschisă, mai naturală, dacă părul tău este castaniu deschis sau blond cenuşiu. Se mai şi deschide treptat, aşa că nu este o schimbare drastică.
Previne apariţia mucegaiului
Curăţă locurile afectate cu peroxid, atunci când casa este invadată de mucegaiul.
@shutterstock