Ce să nu găteşti într-o tigaie de fontă
Vasele din fontă sunt durabile, bune pentru gătitul pe aragaz şi la cuptor, reduc destul de mult consumul de energie, pentru că distribuie căldura uniform. Totuşi, trebuie ştiut că, în cazul în care nu sunt emailate, există câteva alimente care nu se pot prepara în ele.
Orice se poate lipi rapid
Ouăle ochiuri sau omletă,clătitele,peştele nu trebuie preparate în vase de fontă,pentru că tind să se prindă. Dacă tigaia este nouă sau dacă,din contră,a fost pusă la treabă de nenumărate ori şi are şi câteva urme de arsură greu de îndepărtat,rezultatul va fi cel nedorit. Foloseşte mai bine o tigaie de teflon.
Deserturi şi mâncăruri în acelaşi vas
La prima vedere,ai putea crede că nu e nimic nepotrivit în a coace prăjituri sau tarteîntr-un vas de fontă. Ia în considerare un detaliu:fonta este un material poros şi dacă în aceeaşi tigaie ai gătit peşte sau ceva picant,aromele reziduale se pot transfera desertului tău. Ideal ar fi să ai o tigaie separată,tot din fontă,dacă preferi,în care să faci numai preparate dulci.
Sosuri acide
Nu numai că tigaia va fi pătată şi greu îi vei mai scoate faţă,dar sosul tău de roşii va avea un gust neplăcut,cu atât mai mult dacă este vorba despre o pastă de roşii care cere mai mult timp la fiert. Sosul pentru pastele bolognese îl poţi face mai bine într-un vas din oţel inoxidabil.
Preparate cu vin
Folosirea oţetuluisau a vinului peste carne sau alte mâncăruri făcute în vase de fontă nu este o idee bună. Fiind acide,cele două lichide pot favoriza obţinerea unui gust metalic la final,ceea ce arată că preparatul este şi nesănătos.
Reţine!
Fonta nu este un material rezistent la schimbări de temperatură,deci nu încinge un vas de fontă înainte de a pune în el apă rece sau legume congelate,nici nu-l aduce sub jet de apă rece după ce ai gătit în el!