Ce simbolizează ghiocelul, vestitorul primăverii. Ca tatuaj, semnifică renaşterea ori depăşirea unui obstacol

1 ghiocel jpg jpeg

Ghiocelul este considerat cel mai bun semn că iarna s-a încheiat. Iubit pentru frumuseţea sa delicată şi pentru parfumul încântător, vestitorul primăverii poate avea mai multe semnificaţii, în diferite culturi. Iată mai multe despre una dintre cele mai iubite flori ale primăverii!

Ghiocelul, un vestitor al temperaturilor calde, este o plantă care face parte din familia Amaryllis. Îşi originile în Europa şi Orientul Mijlociu, fiind adus în Marea Britanie, de către romani.

Ghiocelul este prima floare care înfloreşte, dintre cele de primăvară. El este adesea cultivat în grădinile din curte şi poate să înflorească începând cu luna februarie, până în martie, chiar şi când încă mai este zăpadă pe sol.

Denumirea ştiinţifică pentru floarea ghiocelului este „Galanthus nivalis‟. Cuvântul „Galanthus‟ provine din limba grecească şi semnifică „lapte‟, în timp ce „nivalis‟ înseamnă ‟asemănător cu zăpada‟.

Ce simbolizează ghiocelul

Ghiocelul poate avea multe semnificaţii. El reprezintă puritatea, norocul, renaşterea, inocenţa şi simpatia. De pildă, pe vremuri, în Anglia, se credea că persoana care culege ghiocei şi îi aduce în casă, va aduce noroc în locuinţă. În mod tradiţional, albul plantei este perceput ca un simbol al inocenţei şi al purităţii. De asemenea, albul poate fi asociat cu spiritualitatea.

Ghiocelul, floarea care a înveselit-o pe Eva

Conform poveştii biblice a Grădinii Edenului, ghiocelul a fost asociat cu Eva, în timp ce ea vărsa lacrimi, când Dumnezeu a alungat-o din Grădina Edenului. Pentru a-i alina durerea, un înger a aruncat pe Pământ un fulg de zăpadă pentru a o înveseli. Pe măsură de fulgul de nea s-a topit, el s-a transformat într-un ghiocel, devenind un simbol al noilor începuturi şi al speranţei.

Citeşte şi: „Cum să cultivi ghiocei” 

Citeşte şi: „Actriţa Ioana Blaj a îmbrăcat o rochie din 5.000 de ghiocei, pentru a celebra feminitatea”

A renunţat la culoare pentru a vesti primăvara?

O altă legendă susţine că Dumnezeu a creat zăpada pentru a aduna culorile florilor, în fiecare an. Floarea ghiocelului i s-a acordat privilegiul de a înflori prima, în fiecare an, pentru a anunţa sosirea primăverii. În schimbul acestui privilegiu, ghiocelul a trebuit să renunţe la culoare.

În Epoca Victoriană, ghiocelul avea conotaţii negative

În Epoca Victoriană, floarea ghiocelului avea conotaţii negative. Atunci când era adus în casă, ghiocelul putea simboliza moartea cuiva apropiat. De asemenea, se credea că ghiocelul va afecta negativ calitatea laptelui de vacă şi a untului.

3 lucruri interesante despre ghiocel: cui îi poţi oferi această plantă?

Sursă foto: Shutterstock