Cei mai frumoşi crini
De mii de ani, crinul este o plantă ornamentală populară, apreciată pentru florile sale elegante, care se găsesc într-o paletă largă de forme şi culori: alb, roz, galben, oranj.
Crinul alb simbolizează puritatea
Cu flori albe şi delicate,crinul alb (Lilium candidum) creşte dintr-un simplu bulb până la o înălţime de un metru. Înfloreşte în iulie,iar florile sale sunt hermafrodite,adică au organe reproducătoare feminine şi masculine. Dacă vrei să cultivi crini albi,trebuie să ştii că preferă solurile umede şi bine drenate. Se pot dezvolta în zone parţial umbroase.
Crinul regal se distinge prin flori uriaşe
Apreciat pentru parfumul său intens,crinul regal sau imperial (Lilium regale) este o plantă cu flori uriaşe,care pot atinge chiar şi 15 centimetri. Au forma unor trompete albe,dar pe fiecare petală există dungi de culoare roz închis. Creşte până la 120-180 centimetri în înălţime şi se simte cel mai bine în zone expuse complet la soare sau parţial umbrite. Îi plac solurile bine drenate,dar umede.
Crinul galben cu flori de o zi
Această floare (Hemerocallis fulva) de culoare galbenă sau oranj este foarte răspândită ca plantă ornamentală în grădinile din ţara noastră şi este uşor de cultivat. Nu este înrudită cu adevărat cu familia crinilor,dar numele său vine de la asemănarea care există între soiuri. Fiind o plantă perenă,înfloreşte de la începutul verii şi până toamna târziu. Florile se deschid succesiv,fiecare rezistând doar 24 de ore,iar din acest motiv se numeşte crinul de o zi.
Crinul tigrat atrage toate privirile
Lilium tigrinum este una dintre cele mai populare specii de crini. Este considerat o floare clasică de grădină şi poate fi cu uşurinţă identificat după cele 6 petale portocalii curbate,care au picăţele negre pe toată suprafaţa. Comparativ cu alte tipuri de crini,cel tigrat sau vărgat nu este parfumat. Poate fi cultivat atât în grădină,cât şi în vase sau ghivece. Adoră solurile umede şi bine drenate şi se plantează primăvara,în zone însorite.