Cele mai ciudate plante din lume
Pământul este căminul a peste 290.000 de specii de plante - o adevărată paradă de culori, miresme şi forme. Unele impresionează prin parfumul lor, adesea greu suportabil , altele prin aspectul ciudat sau prin mărimea impresionantă.
Welwitschia,cea mai rezistentă de pe Terra
Nu mai există nimic asemănător pe Pământ! Welwitschia mirabilis este formată din doar două frunze şi o tulpină robustă cu rădăcini. Asta e tot!
Frunzele despicate cresc şi tot cresc,până când ajung să semene cu coama unei creaturi ştiinţifico-fantastice.
Pe măsură ce trec anii,tulpina tinde să se îngroaşe,mai degrabă decât să se înalţe,atingând până la 2 metri înălţime şi 8 metri lăţime. Welwitschia trăieşte între 400 şi 1.500 de ani şi poate supravieţui chiar şi 5 ani fără niciun strop de apă.
Se pare că planta este foarte gustoasă,fie că este consumată crudă sau coaptă în cenuşă fierbinte, de aici venind şi denumirea sa populară:Onyanga (ceapa din deşert).
Floarea cadavru
Având cea mai înaltă inflorescenţă din lume,Amorphophallus titanum atinge aproximativ 2,5 metri înălţime (fără tulpină).
Nu este foarte apreciată,din cauza mirosului puternic de carne în putrefacţie pe care îl emană.
Totuşi,„parfumul“ ei ciudat are şi o explicaţie:astfel,floarea cadavru,cum mai este ea numită,atrage muştele şi insectele polenizatoare.
Înflorirea este un eveniment rar,care se produce o dată la câţiva zeci de ani.
Lithops,piatra vie
Aceast plantă arată exact ca o piatră,putând să înşele prin aspectul ei atât oamenii,cât şi animalele. Corpul ei,format din două frunze,a evoluat în aşa fel încât să reţină o cantitate cât mai mare de apă. În habitatul ei natural plouă foarte rar,de aceea este important să poată reţine umezeala timp de câteva luni. Florile ei sunt gingaşe şi au culoarea galben sau alb.
Capcană pentru rozătoare
Nepenthes attenboroughii este cea mai mare plantă carnivoră din lume. A fost descoperită abia în anul 2009,în Filipine. Principala ei caracteristică este aceea că nu se hrăneşte cu insecte,ci cu rozătoare. Florile în formă de pâlnie se alungesc în funcţie de mărimea prăzii.