Cele mai frumoase insecte-curcubeu
Mai mici decât o unghie, cu reflexe irizate, cu elitrele punctate sau învârstate, insectele ne uimesc cu nuanţele lor. Fiecare specie are caraceristici fascinante, unice.
Fluturele cu aripi de sticlă,o minune a naturii
Greta oto,după denumirea ştiinţifică,este una dintre cele mai spectaculoase specii de fluturi de pe Terra. Fluturele cu aripi de sticlă trăieşte în jungla tropicală din America Centrală. Aripile sale,care măsoară în lungime până la şase centimetri,sunt complet transparente:poţi vedea prin ele ca printr-un vitraliu! Doar venele şi marginile aripilor se disting,culoarea lor variind de la roşu la maro. Fără acestea,aripile ar fi invizibile pentru ochiul uman. Chiar dacă la prima vedere aceste insecte par fragile,sunt foarte rezistente,un fluture putând să parcurgă într-o zi aproximativ 20 de km.
Păianjenul-păun-un dansator înnăscut
Răspândit în Australia,păianjenul-păun măsoară doar 5 mm lungime. Dacă femelele şi micuţii din această specie,Maratus volans,au corpul monocrom,masculii adulţi sunt viu coloraţi. Capul şi o parte din picioare sunt maro,cu dungi roşii sau gri,iar pe abdomen sunt trasate linii viu colorate. Păianjenii-păun mai au şi două aripi ataşate de abdomen,care atârnă precum o pelerină,când nu sunt utilizate. Interesant la această specie este dansul de împerechere. Masculii îşi desfac aripile ca un evantai,aşa cum fac şi păunii cu penele lor,cu scopul de a-şi impresiona viitoarea parteneră. Multă vreme oamenii de ştiinţă au crezut că cele două aripi îi ajută pe păianjenii-păun să zboare,însă s-a descoperit că de fapt aceştia se ajută de ele ca să parcurgă o anumită distanţă ţopăind-şi să-şi etaleze seducătoarea explozie de culori.
Libelula,vânător iscusit
Cu dungi sau cu pete albastre,roşii,galbene,roz,verzi sau violet,libelula etalează nuanţe fascinante,iridiscente. În stadiul de nimfă,care poate dura până la doi ani,este o vieţuitoare acvatică şi nu e pretenţioasă la mâncare,consumând de toate-mormoloci,ţânţari,alte larve de insecte. Când se transformă în adult,începe să-şi vâneze prada în aer,fiind capabilă de adevărate acrobaţii. Precum un avion,reuşeşte să zboare deasupra unui punct fix,cu spatele sau răsturnată,dar şi să coboare în picaj. Ochii libelulelei,mari cât capul,sunt două sfere gigantice. De aceea,ea poate vedea foarte clar,din aproape orice unghi.
Bulină
O singură libelulă poate mânca între 30 şi 100 de ţânţari pe zi.
„Gărgăriţă-riţă,zboară-n poieniţă“...
Chiar e mai mică decât o unghie şi pare fragilă,gărgăriţa are calităţi excepţionale. Poate zbura chiar şi 2 ore fără pauză,cu 60 km/h,la altitudini de peste 1.000 m. Elitrele ei (aripile superioare) sunt roşii cu şapte puncte negre – de unde şi numele latin,Coccinella septempunctata. Culoarea aceasta reprezintă un mijloc de descurajare a speciilor inamice. Pentru a se proteja de duşmani,buburuza se preface moartă sau secretă un lichid,la nivelul articulaţiilor de la picioare,care îi dă un miros neplăcut. Se hrăneşte cu insectede grădină,ouă de insecte,polen şi nectar.
Gândacul-giuvaier,o nestemată vie
Face parte din familia Buprestidae şi este folosit în decorarea bijuteriilor în India,Thailanda şi Japonia,datorită coloritului interesant. În anumite zone din Mexic,pe gândacii-giuvaier se lipesc bucăţele de sticlă colorată şi mărgele,ei fiind astfel transformaţi în broşe originale. Indivizii măsoară sub 20 mm,au un miros foarte bine dezvoltat,putând simţi fumul de lemn de pin de la kilometri depărtare. Se hrănesc cu molid şi brad,dar cucuta este hrana lor preferată.