Cele mai longevive animale de pe Terra

1 65838 original jpg jpeg

Studii recente arată că există vieţuitoare care pot să trăiască sute de ani, făcând cu brio faţă schimbărilor climatice şi evoluţiei societăţilor. Indiferent de mediul în care se găsesc, ele ajung la vârste la care oamenii doar visează.

Balena de Groenlanda

Este un mamifer acvatic de culoare închisă,fără înotătoare dorsală,ce poate măsura în lungime 20 m şi cântări 136 t. Trăieşte în apele arctice,spre deosebire de alte tipuri de balene care migrează să se hrănească sau să se reproducă în ape de mici adâncimi. Balena de Groenlanda nu este doar o vieţuitoare care poate trăi foarte mult,ci şi cea cu cel mai mare strat de grăsime. Pe vremuri,era vânată pentru uleiul folosit la iluminarea stradală,înainte de apariţia curentului electric. În urma analizării unui astfel de mamifer în 2007,cercetătorii au descoperit că aceasta avea nu mai puţin de 211 ani.

Broasca ţestoasă gigant

Adwaita (care înseamnă în sanscrită „unică“) a fost numele unei ţestoase gigant de 250 kg,de sex masculin,ce a trăit în grădina zoologică Kolkata,India. Se crede că a trăit 256 de ani. Dovezi istorice arată că Adwaita a fost animalul de companie al generalului britanic Robert Clive,înainte de a fi adusă la această grădină zoologică acum aproximativ 130 de ani. Oamenii de ştiinţă speră să afle vârsta reală a acesteia în urma analizei carapacei ei.

Casetă

Adwaita nu este singurul exemplar de broască ţestoasă gigant care a supravieţuit sute de ani. În 1937,a fost descoperită,pe coasta Cubei,o astfel de reptilă,despre care specialiştii spun că avea în jur de 500 de ani.

Scoica Quahog

Face parte din categoria scoicilor comestibile,fiind pescuită pentru consum. Trăieşte în apele reci ale Atlanticului de Nord,numărându-se printre vieţuitoarele care pot să ajungă la venerabila vârstă de... 400 de ani. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat câteva exemplare. Ei au observat că inelele concentrice întunecate de pe cochilie marchează anii fiecărei vieţuitoare în parte,ca şi în cazul inelelor care se găsesc pe trunchiul unui copac tăiat.

Peştele aspru-portocaliu

Este un animal acvatic care se găseşte în apele adânci ale Oceanelor Pacific şi Atlantic. Are o culoare strălucitoare,roşu-cărămiziu,care devine portocalie când moare. Vârsta maximă a acestui tip de peşte a fost stabilită la 149 de ani de oamenii de ştiinţă.

Meduza Turritopsis nutricula

Această specie de meduze ar putea fi singurele vieţuitoare din lume despre care oamenii de ştiinţă spun că au descoperit fântâna tinereţii. Şi asta pentru că meduza Turritopsis nutricula se naşte şi se dezvoltă la fel ca orice alt animal,dar când ajunge la etapa de adult,revine la stadiul de polip în formă de cupă şi creşte din nou. Întrucât fentează moartea,nu se poate stabili cu exactitate câţi ani pot să trăiască aceste vieţuitoare acvatice. Oamenii de ştiinţă cred că ele ar putea fi nemuritoare.

Tuatara sau şopârla arhaică

Această specie de tuatara care se mai întâlneşte astăzi în sudul Noii Zeelande,pe Insulele Stewart,se numără printre supravieţuitoarele unui rang care a apărut acum aproximativ 200 de milioane ani. Şopârla arhaică seamănă cu nişte dinozaurii de mici dimensiuni,cu ochi mari şi coada lungă. Prezintă ţepi pe spate,care se îndreaptă când se simte în pericol. Animalul poate să supravieţuiască până la 200 de ani.

Ştiai că...

... dacă o broască ţestoasă cade pe spate şi nu-şi mai poate redresa poziţia,riscă să moară din cauza insolaţiei?