Cerceluşul - cultivare şi îngrijire

1 65170 original jpg jpeg

Graţioasele flori în formă de clopoţel ale cerceluşului înviorează orice locuinţă cu irizaţii de roşu, portocaliu, alb, roz, violet sau albastru. Planta creşte sub forma unui arbust mic, stufos, cu frunze căzătoare şi atinge înălţimea de aproximativ 1 metru. Iata cateva detalii despre cerceluş - cultivare şi îngrijire.

Cercelusul-Cum se îngrijeşte

Cerceluşul are nevoie de multă lumină,dar în acelaşi timp trebuie ferit de razele directe ale soarelui. Pe timp de vară,necesită să fie udat de 2 ori pe zi,iar în zilele toride trebuie pulverizată apă pe frunze.

Din noiembrie până în decembrie,când planta e în repaus şi-i cad frunzele,trebuie udată doar atunci când pământul este uscat. Pentru a creşte frumos,în fiecare vară cerceluşul are nevoie de pământ nou şi chiar de un ghiveci mai mare. Speciile cu flori portocalii şi roşii sunt mai rezistente la caniculă decât cele albe sau albastre.

Cum se înmulţeşte cercelusul

În perioada august-septembrie,se plantează un butaş de 12 cm cu 2-3 perechi de frunze într-un ghiveci cu amestec de nisip şi turbă. Se acoperă vasul cu o folie de plastic şi se ţine la loc cald şi luminos,dar nu în razele soarelui. După aproximativ 4 săptămâni,când apar rădăcinile,planta se mută într-un ghiveci cu pământ special. Dacă butaşul s-a plantat toamna,se lasă descoperit.

În cazul în care alegi metoda de înmulţire prin seminţe,atunci trebuie să fie primăvara. Se pun seminţele într-un ghiveci,se acoperă cu un strat de compost umed şi se ţine la umbră. În aproximativ 4 săptămâni seminţele înmuguresc,iar când plantele sunt suficient de mari,se mută în ghivece separate.

Dăunători

Cerceluşul este destul de sensibil şi de multe ori este atacat de musculiţe albe,păianjeni roşii,păduchi şi rugină. Dacă este udat în exces ori insuficient,îi pot cădea frunzele. Cel mai bine rezistă în medii unde există o bună circulaţie a aerului.