Cititul şi sportul, secretul unei minţi agile

1 78564 original jpg jpeg

Timp de mulţi ani, neurogeneza şi posibilitatea de a recupera celulele creierului pierdute au fost considerate concepte imposibile. Cu toate acestea, acum ştim că neuronii pot fi, de fapt, recuperaţi prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase.

La ce se referă neurogeneza

Neurogeneza este procesul uimitor prin care creierul nostru este capabil să creeze noi celule creierului, precum şi conexiunile lor respective. Până de curând s-a crezut că, pe măsură ce creştem, creierul îşi pierde celulele nervoase şi este distrus. Acum însă, există dovezi că neuronii se pot regenera.

Mai mult, s-a presupus că suferinţa unui accident traumatic sau consumul excesiv de alcool au dus la pierderea definitivă a agilităţii şi competenţei creierului, ambele fiind caracteristice unei persoane sănătoase şi unor obiceiuri sănătoase.

În ciuda faptului că creierul nostru se schimbă de-a lungul anilor sau din cauza unor leziuni sau obiceiuri nocive (alcool, fumat), acest organ are capacitatea de a se regenera, creând noi căi şi ţesuturi neuronale. Cu toate acestea, pentru ca acest proces să aibă loc, trebuie să adoptăm o abordare proactivă pentru a stimula capacitatea naturală a creierului nostru. Există câţiva paşii pe care îi poţi lua în calcul pentru a stimula neurogeneza.

Creierul uman cântăreşte aproximativ trei kilograme, dar consumă aproape 20% din energia noastră totală. Tot ceea ce facem - fie că citim, studiem sau vorbim cu cineva - provoacă schimbări incredibile în structura creierului nostru. De fapt, destul de interesant, tot ceea ce gândim şi simţim are un efect. De exemplu, dacă viaţa noastră de zi cu zi este construită pe stres sau suferim de anxietate, regiuni ale creierului (cum ar fi hipocampusul, care este asociat cu memoria) sunt adesea afectate.

Exerciţii fizice

Antrenamentul fizic şi neurogeneza sunt foarte strâns legate. De fiecare dată când mergem la o plimbare, înotăm, alergăm în parc sau practicăm exerciţii într-o sală de sport, creierul se oxigenează. Nu numai că stimulăm fluxul sangvin către creier (sânge mai curat şi mai oxigenat), ci stimulăm şi producţia de endorfine.

Endorfinele îmbunătăţesc starea noastră de spirit şi, din acest motiv, ajută la combaterea stresului, consolidând astfel multe structuri neuronale. Orice tip de activitate care reduce nivelul de stres activează neurogeneza. Tot ce trebuie să faci este să îţi dai seama care este cel mai bun exerciţiu pentru tine (dansul, mersul pe jos, ciclismul etc). Nu uita de yoga, meditaţie şi pilates.

O minte agilă, un creier puternic

Există multe modalităţi prin care creierul poate fi ţinut activ pentru a putea procesa toate informaţiile pe care le primeşte. Una dintre aceste metode este de-a face alte tipuri de exerciţii – unele care implică creierul, şi anume:

-    citind în fiecare zi, îţi întăreşti interesul şi curiozitatea pentru lucruri noi

-    învăţarea unei noi limbi

-    rezolvarea de puzzle-uri

-    completarea integramelor

Dezvoltă o minte deschisă, receptivă la tot ce este în jur, socializează, călătoreşte, descoperă lucruri noi şi caută noi hobby-uri.

Alimentaţia

Poate nu ştiai, dar grăsimea saturată este duşmanul creierului sănătos. De asemenea, mâncarea procesată şi cea de tip fats-food încetinesc neurogeneza. De aceea este important să adopţi o alimentaţie sănătoasă, cu alimente care oferă substanţele nutritive de care organismul are nevoie.

În plus, nu trebuie uitat faptul că acest organ – creierul – are nevoie de energie încă de dimineaţă. De exemplu, un cub de ciocolată neagră, fructe sau o lingură de miere sunt întotdeauna bune. Iar alimente bogate în Omega-3 sunt, fără îndoială, cele mai bune pentru stimularea neurogenezei.



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg