Coada-calului, planta-minune care reduce retenţia de apă, fortifică unghiile şi părul, diminuează afecţiunile pielii
Cunoscută şi ca baba-ursului, barba-sasului, brădişor sau părul-porcului, coada-calului este una dintre plantele folosite de către români, din cele mai vechi timpuri, datorită proprietăţile binefăcătoare pe care le aduce sănătăţii.
Coada-calului, denumită ştiinţific Equisetum arvense, face parte din familia Equisetaceae, plante care au fost folosite încă din vremurile antice în tratamente medicinale. Planta perenă se răspândeşte rapid şi poate invada grădina sau alte locuri umede, unde clima temperată îi permite acest lucru. Conţine numeroşi compuşi benefici sănătăţii şi se remarcă prin abundenţa de antioxidanţi şi minerale, precum: calciu, fier, flavonoide, mangan, potasiu, seleniu, siliciu, sodiu, tanin, dar şi prin vitamine esenţiale funcţionării optime a organismului, precum: A, B2, B3, B5, C şi E.
Reduce retenţia de apă
Datorită proprietăţilor diuretice, coada-calului poate fi folosită pentru a elimina apa şi sarea în exces din organism, dar şi pentru a combate balonarea specifică menstruaţiei. Planta este benefică atunci când este consumată sub formă de ceai. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă uscată, adăugată la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, la temperatura camerei, se strecoară şi se bea două-trei căni, pe zi – 1 cană cu 30 de minute înainte de masă.
Fortifică unghiile
Studiile arată că extractul de coada-calului poate fi utilizat pentru vindecarea de psoriazis la nivelul unghiilor (o afecţiune care provoacă deformări ale unghiilor), dar şi pentru întărirea lor. Pentru fortificarea unghiilor, poţi să bei ceai de coada-calului, însă poţi aplica şi tinctura direct pe unghii. Pentru tinctură, pune într-o sticlă 50 g de coada-calului pulbere şi acoperă cu alcool alimentar de 70 de grade. Lasă la macerat timp de două săptămâni şi agită în tot acest timp, de două ori pe zi. La final, strecoară şi pune tinctura în sticle de culoare închisă, la rece, departe de lumina directă a soarelui.
Favorizează creşterea părului
Datorită conţinutului de siliciu şi de antioxidanţi, coada-calului contribuie la creşterea părului şi conferă strălucire podoabei capilare. Pe de o parte, antioxidanţii stopează îmbătrânirea firului de păr cauzată de radicalii liberi, iar pe cealaltă parte, siliciul combate căderea firelor şi conferă luminozitate. Această plantă este benefică atunci când este consumată sub formă de infuzie, dar şi dacă este folosită la clătirea părului. De asemenea, specialiştii sunt de părere că masajul cu un amestec din trei-patru picături de tinctură şi ulei extravirgin de cocos sau de măsline poate ajuta la reducerea mătreţii.
Diminuează afecţiunile pielii
Erupţiile cutanate şi acneea pot fi combătute cu ajutorul plantei. De asemenea, coada-calului poate fi folosită pentru vindecarea rănilor şi pentru stoparea sângerărilor. Pentru regenerarea pielii şi pentru reducerea riscului de sângerare aplică local infuzia de plantă cu ajutorul unei dischete de bumbac sau unguent din coada-calului. Pentru unguent, ai nevoie de doi pumni de coada-calului uscată, 80 g de ulei macerat, 20 g unt de shea, 30 de picături de tinctură de coada calului şi de 10 g de ceară. Pune într-un borcan planta şi uleiul şi lasă la macerat timp de patru săptămâni. După acest timp, pune ceara şi uleiul pe baie de aburi, adaugă untul de shea, iar când s-au topit, ia-le de pe foc, adaugă tinctura şi toarnă-le cu grijă în cutii închise la culoare.
Tratează umflăturile
Coada-calului este folosită pentru vindecarea umflăturilor, vânătăilor, bubelor, edemelor la picioare şi în caz de degerături. Dacă te confrunţi cu una dintre aceste probleme, ai glezna umflată sau oricare altă zonă din corp umflată, aplică unguentul sau o comprese din ceai de coada calului. Planta va accelera procesul de combatere a inflamaţiei.
Contraindicaţii
Coada-calului conţine componente active, care pot provoca reacţii adverse dacă interacţionează cu alte plante, cu suplimentele sau cu medicamentele. De aceea, trebuie administrată cu precauţie şi sub îndrumarea unui specialist. Ceaiul de coada-calului nu este recomandat persoanelor care suferă de boli cardiace şi renale, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
@shutterstock