Coaja de ou, un remediu inedit

1 72789 original jpg jpeg

Una dintre cele mai bune surse de calciu este coaja de ou, având o compoziţie asemănătoare cu oasele şi dinţii. Aproximativ 750 mg de calciu conţine un ou de mărime medie şi poate fi absorbit uşor de organism. Coaja de ou este ideală în hipocalcemii şi oferă beneficii în problemele articulaţiilor.

Hipocalcemia,cunoscută şi sub numele de cădere de calciu,se manifestă prin tulburări digestive,senzaţie de amorţire a membrelor,furnicături,contracţii musculare,spasme,depresie,tulburări de memorie,de ritm cardiac,senzaţie de lipsă de aer. Toate aceste simptome pot fi prevenite şi diminuate cu ajutorul preparatelor din coajă de ou.

Aaceasta este bogată în calciu şi conţine cantităţi importante de magneziu,fier,sulf,fosfor,silicon,sodiu,potasiu,aluminiu,zinc,gelatină,colagen şi aminoacizi,cum sunt metionina,cisteina,lizina,izoleucina. Elementele nutritive sunt indispensabile organismului,pentru că,printre alte beneficii aduse sănătăţii,menţin structura dinţilor şi a oaselor şi rezolvă problema coagulării sângelui.

Bine de ştiut!

Doza zilnică recomandată (DZR) de calciu diferă de la o persoană la alta şi poate fi stabilită în funcţie de vârstă şi sex,dar e mai bine să se prescrie în urma unor analize medicale de sânge. Nu de alta,dar un surplus de calciu poate face mai mult rău decât bine sănătăţii,deoarece se poate depune pe oase,sub formă de ciocuri.

Ideal în hipocalcemie

Nu vei mai întâmpina căderi de calciu dacă dimineaţa,cu cel puţin un sfert de oră înainte de micul dejun,consumi câte o linguriţă de macerat din coji de ouă. Este foarte important să alegi ouă de ţară sau care sunt certificate BIO şi miere de albine din surse cunoscute.

Prepari maceratul din coji de ouă pe care le speli bine,ca să elimini orice resturi de pe coajă,şi păstrezi pieliţa din interior. După ce sunt curăţate,cojile se lasă la uscat,apoi se pisează cu râşniţa de cafea.

Peste pulbere adaugi miere,în proporţii egale,şi amesteci bine,apoi laşi la macerat şapte zile,într-un recipient din sticlă,închis etanş. Poţi ţine această cură timp de paisprezece zile sau trei săptămâni,în funcţie de carenţa de calciu. Tratamentul are proprietăţi şi în creşterea masei osoase,dacă introduci în dietă alimente bogate în magneziu şi vitamina D.

Macerat bun pentru copii

Pentru tulburările de creştere la copii,dar şi pentru afecţiuni ca osteoporoza,paradontoza,problemele de sudare a oaselor apărute în urma fracturilor,insuficienţa paratiroidiană (cu simptome de hipocalcemie şi spasmofilie),medicii recomandă următorul macerat.

Pentru a-l prepara ai nevoie de o parte praf de coji de ouă,două părţi miere de albine şi o parte suc proaspăt de lămâie. Omogenizezi totul şi laşi la macerat o săptămână,timp în care agiţi amestecul de trei ori pe zi. Preparatul se ţine la loc răcoros şi întunecos,sau chiar în frigider,iar recipientul de sticlă trebuie să fie opac şi închis la culoare. Astfel,maceratul îşi conservă mai bine proprietăţile.

Ia câte trei linguri pe zi,pe care le diluezi cu apă,ceai sau suc natural,cu 20 de minute înainte de mesele principale. Pentru copii,două lingurite de macerat pe zi sunt de ajuns. Această cură poate fi urmată timp de o lună,apoi se face o pauză de două săptămâni şi se poate relua,dacă medicul consideră că este necesar.

Aşa obţii pudra din coji

Ca să faci preparate din coji de ouă,trebuie mai întâi să obţii pulberea. Pentru asta,primul pas este să speli cojile de ouă cu apă caldă,ca să înlături orice urmă de albuş,dar nu agresiv,ca să nu îndepărtezi şi membrana din interior.

Şi ea conţine nutrimenţi valoroşi pentru sănătatea articulaţiilor. Poţi pune cojile de ou în apă fiartă,cinci minute,ca să te asiguri că ai curăţat foarte bine suprafaţa lor. Le laşi apoi la uscat şi le pisezi într-un blender sau cu o râşniţă de cafea,ca să obţii o pulbere fină.

Pont

Când consumi preparate din coji de ouă,introdu în dietă orice tip de ficat şi ulei de ficat de cod. Acestea sunt bogate în vitamina D,care ajută la absorbţia calciului.

Ştiai că…

…omul de ştiinţă ungur Krompeher Odon,împreună cu echipa lui de medici şi biologi au studiat proprietăţile cojilor de ou timp de zece ani? La finalul cercetării au aflat că acestea reprezintă o sursă de calciu biovalabil,dens şi bine absorbit,dar şi foarte uşor de digerat. În timpul studiului,oamenii de ştiinţă au mai scos la iveală că structura coajei de ou este similară cu compoziţia dinţilor noştri. Cu alte cuvinte,preparatele din coji de ou pot furniza calciul necesar remineralizării dinţilor.