Concluzii ştiinţifice neaşteptate. Pisicile îşi văd stăpânii ca pe părinţii lor, poate chiar mai mult decât o fac câinii

1 shutterstock 1692986137 jpg jpeg

Felinele nu au o reputaţie prea bună, din cauza comportamentului rece şi distant, comparativ cu principalul lor concurent, cunoscut ca „cel mai bun prieten al omului‟. Cu toate acestea, pisicile au dovedit o legătură surprinzătoare cu stăpânii lor, una pe care nici câinii nu o au.

S-a demonstrat în nenumărate studii şi s-au scris o mulţime de articole despre faptul că pisicile sunt capabile să resimtă afecţiune faţă de stăpânii lor, însă pur şi simplu o exprimă diferit. Lucrul acesta este nu doar demonstrat ştiinţific, este şi foarte vizibil.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, au ajuns la concluzia că pisicile chiar îşi iubesc aparţinătorii – sau cel puţin îi consideră părinţi ori îngrijitori, după efectuarea unui studiu asupra felinelor şi puilor de pisică, care a urmat tiparul cercetărilor anterioare pe câini şi bebeluşi.

Studiul, publicat în Current Biology, a examinat modul în care au reacţionat pisoii după ce au petrecut două minute cu îngrijitorul lor, apoi au rămas singuri şi, din nou, s-au reunit pentru alte două minute. După experiment, oamenii de ştiinţă au clasificat fiecare animal în funcţie de stilurile de ataşament atribuite copiilor şi câinilor, în studiile anterioare, respectiv, stilul de ataşament sigur, ambivalent, evitant şi dezorganizat.

Stilul de ataşament al felinelor, asemănător cu cel al bebeluşilor

64 la sută dintre pisoi au dat dovadă de un „stil de ataşament sigur‟ pentru îngrijitorul lor, ceea ce înseamnă că aceştia au început să fie tulburaţi când au rămas singuri. Nivelul de stres s-a redus la întoarcerea stăpânului.

Pe de altă parte, aproximativ 30% dintre participanţii la studiu au demonstrat un „stil de ataşament nesigur‟, ceea ce înseamnă că nivelul lor de stres nu a scăzut la întoarcerea aparţinătorului în cameră. Acestea fiind spuse, împărţirea este în concordanţă cu teoria privind copiii – mai precis, procentul mai mic aferent stilului de ataşament nesigur nu este specific pisicilor, contrar credinţei populare. De asemenea, de remarcat că procentul de feline cu stil de ataşament „sigur‟ este, de fapt, mai mare decât cel al câinilor – doar 58% dintre câini au demonstrat ataşamentul „sigur‟, în timp ce 42% au fost clasificaţi ca nesiguri.

Mai mult decât atât, în funcţie de tiparele de comportament, pisicile prezintă acelaşi nivel de afecţiune pentru îngrijitorii lor ca bebeluşii pentru părinţi.

@shutterstock