Crizantemele, vedetele toamnei
Toamna vine cu o paletă bogată de culori, iar cele mai vii sunt ele ale crizantemelor. De diferite mărimi, cu felurite forme de petale, colorate în alb, roz, galben, maroniu sau mov, îţi încântă privirea şi înfrumuseţează casa şi grădina.
Cunoscute şi sub denumirea de dumitriţe, crizantemele sunt florile de grădină, dar pot înfrumuseţa şi apartamentele. Există specii de crizanteme care pot fi cultivate în ghivece. Acestea rămân înflorite până în decembrie, chiar şi după primele ninsori.
Crizantema Anstasia, cu faţa spre soare
Este o crizantemă la ghiveci care are nevoie de lumina directă a soarelui pentru a se dezvolta. Poate fi amplasată pe terase sau direct în gradină. Temperatura optimă pentru creştere şi dezvoltare variază între 18-20 grade. În perioada de înflorire, se toarnă apă în farfuria de sub ghiveci. Înmulţirea se face prin butăşirea plantei. Pe timpul iernii, pentru ca tulpinile crizantemelor din grădină să reziste la îngheţ, se acoperă cu frunze.
Crizantema Păianjen, pernuţa cu ace
Având denumirea ştiinţifică Chrysanthemum shamrock, este o plantă cu flori neobişnuite – petalele subţiri ca nişte ace şi despicate la vârf înconjoară miezul astfel încât să nu fie vizibil. Floarea este de culoare verde. În diametru ajunge la 10-12 centimetri.
Crizantema Indicum alungă răceala
Cultivată în grădină, Chrysanthemum indicum este folosită şi ca plantă medicinală, datorită proprietăţilor sale deosebite. Se recoltează florile galbene, toamna, când floarea este complet deschisă. În medicina tradiţională chineză, ceaiul din flori de crizantemă este folosit în tratamentul gripei, răcelii, tusei, în calmarea durerilor de gât şi pentru vindecarea insolaţiei.
Florile Sfântului Dumitru
În SUA, China sau Japonia, crizantemele sunt asociate cu înţelepciunea, nemurirea şi fericirea. În Europa, sunt ţări unde crizantemele nu sunt oferite niciodată de sărbători, pentru că sunt asociate cu ceremoniile funerare. Românii le consideră florile Sfântului Dumitru, sărbătorit de Biserica Ortodoxă la 26 octombrie.
există crizanteme comestibile? Chrysanthemum coronarium pot fi nu doar admirate şi mirosite, ci şi mâncate. Petalele proaspete pot fi adăugate în salate sau în supe. Cele uscate sunt folosite pentru a aroma diversele preparate. Tijele şi frunzele proaspete ale acestei plante pot fi savurate în salate, de către cei care le apreciază gustul puternic.
Magicienii serilor de vară
În nopţile calde de vară, licuricii dau adevărate spectacole de lumină. Există aproximativ 2.000 de specii de licurici. Lumina cu intensitatea cea mai mare este produsă de specia Photinus pyralis, din America centrală şi de sud. Trăiesc în locuri întunecate şi umede, în locuri cu iarbă scurtă, sub scoarţa copacilor, precum şi în zonele mlăştinoase. Licuricii masculi emit lumina în speranţa de a atrage atenţia femelelor care se ascund prin iarbă. Femela semnalizează în aceeaşi manieră, ajutând masculul să o găsească în întuneric. La unele specii femelele nu au aripi, de aceea trebuie să lumineze pentru a-şi atrage partenerii. Fenomenul prin care aceste insecte emit lumină se numeşte bioluminiscenţă: în interiorul abdomenului lor au loc reacţii chimice specifice, în urma cărora se eliberează energie.