Cum alegi perdelele. Sfaturile de care trebuie să ţii cont
Alegerea perdelelor poate fi o sarcină dificilă, mai ales dacă nu ştii exact ce îţi doreşti. Trebuie să ţii cont de foarte multe lucruri atunci când alegi o perdea - de tipul camerei şi de dimensiunea ei, de materialul folosit, de stil şi, nu în ultimul rând, de preţ. Clickpentrufemei vine în ajutorul tău, cu câteva sfaturi pentru alegerea pedelelor.
O vorbă din bătrâni spune că „o casă fără perdele este ca o curte fără flori”.
Perdele în funcţie de cameră
Camerele mici cu ferestre mici sunt evident dificil de aranjat astfel încât să fie şi luminoase. Dar secretul constă în a păcăli vizual cu ajutorul perdelelor şi draperiilor forma ferestrei, adică, cu cât suprafaţa geamului este mai vizibilă, mai liberă, cu atât fereastra va părea mai mare şi implicit şi încăperea va părea mai spaţioasă. Perdelele grele se pot folosi in spatiile mari.
Perdele pentru dormitor
Mai mult decât alegerea perdelei, trebuie să ştii că este foarte important ca în dormitor să ai o draperie de culoare închisă şi mată, care să nu permită luminii să intre în cameră pe timpul nopţii sau dimineaţa devreme. Cel mai bun somn este acela în întuneric. În ceea ce priveşte modelul perdelei, aici poţi opta inclusiv pentru modele mai extravagante, având în vedere că dormitorul este camera cea mai intimă şi mai puţin văzută de musafiri din toată casa. Mai jos vei găsi o galerie cu modelele noastre preferate pentru această cameră.
Perdele pentru living
Livingul este camera în care îţi primeşti oaspeţii, unde poţi servi cina alături de familie sau poţi savura cartea preferată în weekend. Culoarea şi materialul perdelelor trebuie să lase lumina naturală să pătrundă în încăpere. Cu cât sunt mai fluide şi mai transparente, cu atât camera va părea mai caldă şi mai primitoare. Am făcut o selecţie de modele potrivite pentru sufragerie şi le poţi admira în galeria de mai jos.
Perdele pentru camera copilului
Aici copilul este cel care va lua decizia finală, în funcţie de propriile pasiuni. Putem vorbi despre personaje de desene animate, imprimeuri florale, decoruri desprinse din poveşti etc. Perdelele au rolul de a crea un mediu inspiraţional pentru cel mic, alături de celelalte elemente de decor. La fel ca în dormitorul părinţilor, se recomandă draperii mate şi închise la culoare, pentru a asigura intimitatea şi confortul copilului. Ţi-am pregătit şi o galerie foto cu perdelele care ne-au plăcut şi amuzat în acelaşi timp, potrivite pentru cei mici.
Perdele de bucătărie
Cel mai important aspect în ceea ce priveşte perdelele de bucătărie este că sunt scurte, de tip vitraj. Sunt recomandate acestea pentru a-ţi permite să pui mobilier ori deasupra ferestrei, ori sub ea. De asemenea, nu este nevoie de draperii, deoarece ferestrele bucătăriilor sunt de obicei mici.
Găseşti şi AICI mai multe informaţii despre cum să alegi perdelele în funcţie de cameră.
Materiale
Materialul din care sunt confecţionate perdelele este important din două perspective: cea a filtrării luminii, dar şi din perspectiva atmosferei care se creează. Dacă încăperea nu este iluminată natural, optează pentru o perdea diafană. Dacă încăperea este mare şi iluminată, atunci cumpără perdele din catifea.
Iată ce trebuie să ştii despre materialele din care sunt confecţionate perdelele:
- materialele opace precum damasc sau satin vor bloca atât lumina, cât şi privirile nedorite; le poţi combină cu unele dintr-un material uşor precum voal, pentru momentele când vrei să te bucuri de lumina, dar îţi doreşti să ai şi un strat de protecţie între ţine şi exterior;
- materiale grele precum catifeaua, lână sau bumbacul dublu vor menţine căldură în interior;
- materialele uşoare precum voalul şi bumbacul vor lasă lumina să treacă şi sunt ideale pentru casele în care soarele nu pătrunde foarte uşor;
Cum alegi culoarea perdelei
Decorarea casei este una dintre cele mai frumoase preocupări pentru femei. Aranjarea spaţiului în care trăim ne face mult mai relaxate, mai fericite şi mai împlinite. A ştii să te joci cu culorile,cu modelele şi cu stilurile este, cu adevărat, o muncă grea şi plăcută.
Atunci când alegeţi perdelele, trebuie să ţineţi cont de mai multe aspecte. Primul dintre acestea îl reprezintă paleta cromatică. Trebuie să ţineţi cont de culorile în care este decorată camera de zi, pentru a putea alege perdelele potrivite. În acest sens, aveţi două opţiuni: fie optaţi pentru perdele în aceleaşi culori cu ale livingului, mergând pe o combinaţie ton sur ton, fie alegeţi unele într-o culoare contrastantă. În cel de-al doilea caz, este de preferat, însă, că în încăpere să nu fi folosit multe culori, pentru că apoi spaţiul riscă să devină foarte încărcat.
Culorile pereţilor şi mobilei îţi vor da o idee despre ce culori să pui la fereastră. În funcţie de culorile pe care le-ai ales pentru cameră, iată câteva sfaturi pentru cum alegi perdelele şi draperiile, în funcţie de culorile din cameră.
Dacă nu te poţi hotărî asupra culorii, alege o perdea sau o draperie care se potriveşte cu majoritatea obiectelor de mobilier din camera. Aspectul obţinut va fi unul elegant şi stilat. Dacă optezi pentru o culoare aprinsă şi nu doreşti că rezultatul să fie unul prea obositor privirii poţi aplica pe draperii sau perdele nişte borduri ornamentale.
Galeria folosită
Cele plate care se fixează pe tavan sunt ideale pentru perdelele lejere, din voal. Acest tip de perdele, dar şi acelea cu mărgele sau cu franjuri merg mai bine cu galeriile din metal, precum inoxul. Sunt practice, pentru că dau mobilitate perdelei.
Şina creează un aspect simplu, minimalist şi este deseori mai ieftină. Optează pentru una metalică, deoarece va fi mai rezistenţă comparativ cu una din plastic.
Galeriile rotunde din lemn, PVC sau metal sunt potrivite pentru perdelele din materiale grele. În schimb, dacă alegi o perdea din bumbac sau din in o poţi asocia oricărui tip de galerie, inclusiv celei metalice. Culoarea galeriei este şi ea importantă, deci ai grijă să fie în ton cu nuanţa perdelei şi a draperiei. Dacă draperia are o culoare închisă, alege o galerie de aceeaşi culoare.
Perdele lungi vs. perdele scurte
Perdelele lungi sunt recomandate în camerele înalte, în mod deosebit în living. Acestea au un aspect elegant, luminos şi transformă imediat atmosfera unei camere. În schimb, sunt mai greu de întreţinut faţă de perdelele mai scurte. Necesită accesorii pentru a le putea ţine aranjate, cum sunt inelele sau ciucurii.
Perdelele scurte sunt recomandate, în schimb, bucătăriilor. Nu este, însă, o regulă strictă, astfel că se acceptă perdelele scurte şi în dormitor, de exemplu. Dacă te confrunţi cu un spaţiu foarte mic, perdelele scurte ar putea fi salvarea ta, întrucât îţi permit mobilarea camerei în dreptul ferestrei – poate cu o noptieră sau un birou.
Sfaturi practice în alegerea perdelelor:
- Atunci când cumpărăm perdeaua trebuie să ţinem seama de faptul că pliurile elegante necesită că lăţimea perdelei să fie cât geamul şi încă 2/3 din lăţime pentru a avea efectul dorit.
- Dacă nu ai un buget prea generos pentru draperii sau perdele, ţine minte că cu cât este mai dreaptă şi are mai puţine cute, cu atât perdeaua va fi mai ieftină.
- Este indicat ca atunci când îţi achiziţionezi perdelele lăţimea acestora să fie dublă faţă de zona ce urmează să fie decorată. În ceea ce priveşte lungimea, sunt indicate perdelele lungi până la nivelul pardoselii,deoarece creează senzaţia de înălţime şi dau un plus de eleganţă.
- Perdeaua şi draperia vor avea întotdeauna aceeaşi înălţime, fie că acoperă fereastra din tavan până la podea, fie că se alege varianta scurtată, până la glaful ferestrei. Ca lăţime, pentru o încreţire medie a perdelei se înmulţeşte lungimea galeriei cu 2,2 , în timp ce pentru draperie coeficientul de multiplicare este de 1,8.
Surse: tettu.ro, adelaparvu.com, elvila.ro / Foto: pinterest.com