Cum economiseşti bani fără să renunţi la lucrurile care îţi plac

1 85302 original jpg jpeg

În ziua de azi, cu toţii ne dorim să avem cât mai mulţi bani. Pentru unii, acest lucru este greu deoarece trebuie să renunţe la micile plăceri personale. Dar dacă te-am învăţa cum economiseşti bani fără să renunţi la lucrurile care îţi plac?

Azi vorbim despre economii. Şi despre modul în care poţi rămâne cu bani în buzunar şi dacă îţi faci toate poftele. În ziua de azi, bugetul trebuie să fie strict şi calculat, lună de lună. Sunt trucuri geniale pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să îţi umpli conturile de economii! Doar aşa poţi pune bani la ciorap.

Cum economiseşti bani

6. Metoda 20/80

Utilizarea acestui plan implică faptul că sunteţi gata să faceţi următoarele:

image
  • Plătiţi toate datoriile şi împrumuturile bancare.
  • Investiţi într-o afacere sau economisiţi aproximativ 20% din salariul dvs. lunar. Sunt banii pe care nu-i poţi cheltui, DELOC!
  • Cheltuiţi restul de 80% din salariul dvs. în orice fel doriţi.

Trebuie să vă amintiţi că întâi economisiţi, apoi cheltuiţi. Dacă 20% este prea mare, începeţi cu 10% sau cu cel puţin 5%. Acest lucru vă va ajuta să vă dezvoltaţi un obicei şi să creaţi un fond de economii.

5. Metoda 60/10/10/10/10

Această metodă funcţionează astfel:

image
  • 60% pentru cheltuielile principale,
  • 10% pentru pensionare,
  • 10% pentru achiziţiile pe termen lung,
  • 10% pentru cheltuieli rare,
  • 10% pentru divertisment.

Principalele cheltuieli sunt: alimente, utilităţi, transport şi îmbrăcăminte. O maşină, o renovare a casei sau achitarea datoriilor aparţin toate achiziţiilor pe termen lung. Cheltuielile rare sunt: repararea maşinii, vizitarea unui medic sau daruri scumpe. Dacă aveţi o datorie mare, redirecţionaţi cei 10% pentru pensionare spre ea, până când o achitaţi.

4. Metoda 10%

Această metodă înseamnă că trebuie să economisiţi 10% din venitul total. Avantajul acestei sume mici este că nu va afecta bugetul sau calitatea vieţii dvs. Este bine să puneţi aceşti bani într-o bancă, astfel încât să nu aveţi cum să o cheltuiţi imediat. Dacă puteţi salva cu uşurinţă 10%, încercaţi 15% sau chiar 20%.

image

3. Metoda ”jumătăţilor”

Această metodă presupune împărţirea banilor în 2 părţi: prima este pentru nevoile de zi cu zi, a doua parte merge la bancă. Când banii din prima parte s-au terminat, du-te la bancă şi mai scoate din rezervă. Fă asta de câte ori ai nevoie. Este o metodă indicată pentru cei care cheltuie toţi banii, imediat.

image

2. Metoda ”celor 4 plicuri”

  • În primul rând, fă un calcul al tuturor veniturilor tale şi află totalul.
  • Apoi vei "lua" bani pentru achiziţii mari sau vei economisi 10-20%.
  • Apoi vei "lua" bani pentru cheltuieli regulate (chirie, şcoală, parcare şi aşa mai departe).

Suma rămasă ar trebui apoi împărţită în 4 părţi. Aşa că ai 4 plicuri, câte unul pentru fiecare săptămână. Aceşti bani pot fi cheltuiţi pe orice doriţi (hrană, divertisment, transport). Doar nu uitaţi de bugetul pe care îl aveţi.

1. Metoda bunicii

Această idee este foarte simplă:

image
  • Pentru fiecare cheltuiala importantă aveţi un plic special. Scrieţi numele cheltuielilor pe el şi totalul de care aveţi nevoie (exemplu: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, maşină, divertisment şi aşa mai departe).
  • Toate veniturile sunt împărţite în plicuri, în funcţie de numărul de cheltuieli lunare. Când aveţi nevoie de bani, luaţi din plicul relevant. Dacă luaţi toţi banii din plicul "divertisment", este mai bine să evitaţi să plătiţi pentru distracţii până nu îl reumpleţi.
  • Restul banilor pot fi cheltuiţi sau salvaţi. Depinde de obiectivele dvs. şi de suma de bani rămasă.

Care dintre metode ţi se potriveşte cel mai bine?

Sursa: brightside.me