Cum îi faci bătrâneţea uşoară câinelui tău

1 dog 1861839 960 720 jpg jpeg

Anii au trecut şi vezi cum prietenul tău patruped a devenit mai lent, blana sa a început să albească şi parcă nu mai reacţionează la fel de energic la vestea că urmează o plimbare prin parc. Totuşi, deşi a îmbătrânit, dacă-i oferi îngrijirea de care are nevoie, ultimii lui ani se pot scurge liniştiţi.

Speranţa de viaţă a câinilor variază în funcţie de rasă. În general, rasele gigant îmbătrânesc mai rapid decât cele mai mici. Cele mai longevive dintre acestea, cu durată de viaţă de peste 14-15 ani, sunt: Canişul pitic, Teckelul, Chihuahua, Terrierii de mici dimensiuni sau Shnauzerul pitic. Însă cei care aparţin raselor Bull Terrier, Bulldog, Terranova, Dogul german, de exenplu, trăiesc în medie opt-nouă ani, ceea ce înseamnă că, în jurul vârstei de şase ani, pot fi consideraţi deja seniori.

Probleme care apar odată cu vârsta

La fel ca în cazul oamenilor, bătrâneţea câinilor vine cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi artrita şi rigiditatea musculară. Aşadar, dacă seniorul pare mai lent în mişcare, dă-i timp să se dezmorţească şi nu-l forţa să facă plimbări lungi sau să se joace cum o făcea înainte, deoarece este posibil ca aceste activităţi, care până nu de mult îl făceau fericit, acum să îi provoace durere. Alte probleme comune la câinii în vârstă sunt pierderea vederii şi a auzului. În cazul în care observi că nu mai aude, îl poţi învăţa comenzi simple folosindu-te de semne. În cazul în care câinele îşi pierde vederea, încearcă să nu faci schimbări majore în ordinea lucrurilor din casă şi să-i laşi, întotdeauna, mâncarea şi apa în locul obişnuit.

Citeşte şi: Cele mai frecvente boli ale câinilor

Vizita la veterinar, obligatorie

Încă de la primele semne de bătrâneţe care apar la câinele tău, trebuie să-l duci la veterinar. Un set de analize complete va determina dacă acesta are probleme de sănătate. De asemenea, pentru a preveni problemele, medicul îţi va indica o serie de măsuri cu rol preventiv. Dacă până acum îţi duceai câinele o dată pe an la control, la vârsta senioratului va trebui să stabileşti vizitele la veterinar o dată la câteva luni.

Are nevoie de hrană de calitate

Câinele bătrân are nevoie de o alimentaţie specială, mai ales dacă i-a fost depistată o afecţiune a rinichilor. În funcţie de starea sa de sănătate, veterinarul îţi va recomanda mâncarea potrivită pentru patrupedul tău. De asemenea, suplimentele alimentare nu trebuie să-i lipsească, mai ales că, la bătrâneţe, câinii au probleme de mobilitate.

Citeşte şi: Hoteluri pentru câini, în Bucureşti

Periajul dentar previne afecţiuni grave

Deşi pentru el poate fi destul de neplăcut, periajul dentar îl poate proteja de complicaţii severe, precum boli ale rinichilor, ale ficatului sau ale inimii, acestea fiind determinate de gingivită. Încearcă să-l obişnuieşti cu periuţa şi cu pasta de dinţi oferindu-i la schimb mici recompense. Dacă, totuşi, nu acceptă periajul, oferă-i batoane masticabile, care au rolul de a-i curăţa tartrul de pe dinţi.