Cum îngrijeşti plantele vara

1 49203 original jpg jpeg

Zilele însorite şi călduroase de vară le priesc plantelor, întrucât lumina şi căldura favorizează fotosinteza. Pe de altă parte, prietenele tale de pe balcon au nevoie şi de o cantitate îndestulătoare de apă.

Iată cum trebuie să procedezi astfel încât să ai cele mai frumoase plante de apartament! Dacă în timpul iernii plantele „hibernează” şi nu cer prea multă atenţie,vara au nevoie de o îngrijire atentă şi de udare zilnică. Şi este oarecum de înţeles. Canicula îşi spune cuvântul şi usucă solul din ghiveci mai mult decât ar trebui,aşa că este neapărată nevoie să-l uzi.

Atenţie la praf!

Aşa cum se aşază pe mobilă,nici plantele nu scapă de praf,inamicul care cotropeşte tot. Frunzele plantelor trebuie şterse periodic şi spălate pentru că praful depus le împiedică să respire şi să se dezvolte. Plantele mari,cu ghivece voluminoase,care nu pot fi duse în cadă,se şterg cu o cârpă umedă. Plantele cu ţepi se curăţă de praf cu o perie moale.

«Toaletarea» plantelor

Frumuseţea „grădiniţei” tale din balcon se întreţine cu migală. În primul rând,inspectează plantele la câteva zile şi îndepărtează frunzele uscate sau îngălbenite. Verifică dosul frunzelor,unde se fixează păduchii de plante. Dacă apar,trebuie să aplici tratamentele specifice.

Fără excese!

Dacă-ţi imaginezi că în zilele toride florile au nevoie de mai multă apă decât de obicei,te înşeli. Udările dese şi în exces dăunează plantelor. Nu aşeza ghivecele direct în farfurii,ci sprijinite pe pietre sau căpăcele de la sticlele de apă. În acest fel,între fundul ghiveciului şi farfurie rămâne un spaţiu prin care se produce drenajul apei,împiedicând „înecarea” plantei.

Fertilizarea. Cum şi cât?

Este adevărat că în perioada mai-septembrie plantele trebuie fertilizate,dar în timpul căldurilor mari se opreşte fertilizarea. Când este caniculă,plantele se protejează intrând în repaus şi nu au nevoie de multă hrană,pentru că nu o pot procesa. Excesul de substanţe fertilizante le poate intoxica.

„Simptomele” acestui fenomen sunt îngălbenirea frunzelor,stoparea înfloririi şi sufocarea rădăcinilor. Dacă temperatura depăşeşte 28 de grade timp de două săptămâni,se opreşte fertilizarea şi se udă planta puţin mai des.