Cum poate ajuta acupunctura în tratamentul cancerului

1 shutterstock 744541216 jpg jpeg

O veche poveste chinezească spune că nişte soldaţi bolnavi s-au vindecat miraculos după ce au fost răniţi de săgeţi sau torturaţi cu ace ascuţite. În urma acestei observaţii ar fi luat naştere acupunctura, una dintre cele mai vechi practici ale medicinii tradiţionale din China.

Conform teoriei acestei medicini, viaţa şi sănătatea sunt menţinute de energia Qi, iar orice perturbare a acesteia duce la boală. Acupunctura are rolul de a debloca şi de a regla fluxul Qi, restabilind echilibrul energetic. Mai mult, Qi circulă prin corp de-a lungul a 24 de meridiane. Pe fiecare meridian se găsesc puncte-cheie, 787 în total, iar acupunctura tratează pacientul prin inserarea unor ace subţiri în unele din aceste puncte, alese în funcţie de afecţiunea tratată.

Acupunctura este indicată pentru tot felul de afecţiuni, cum ar fi durerile musculo-osteo-articulare, hernia de disc incipientă, tulburările digestive, infertilitatea, migrenele şi tulburările sistemului nervos. Este demonstrat că acupunctura are şi efecte analgezice, eliberând în sistemul nervos central endorfine (hormoni cu efect analgezic). Astfel, în China, dar şi în Occident, se practică analgezia acupuncturală, în tratamentele din obstetrică şi din stomatologie, înlocuind clasica anestezie.

Acupunctura şi cancerul

Cea mai răspândită şi mai acceptată - de către medicina clasică - formă de terapie alternativă, acupunctura este, mai nou, recomandată şi în tratamentul cancerului. Mai exact, acupunctura este utilizată clinic pentru a gestiona simptomele date de cancer, pentru a trata efectele secundare induse de chimioterapie sau radioterapie, pentru a stimula numărul de celule sangvine şi pentru a intensifica activitatea limfocitelor şi celulelor natural killer (NK).

În tratamentul cancerului, utilizarea să principala este gestionarea simptomelor. Simptomele tratate frecvent sunt durerile provocate de boală, greaţă şi vărsături induse de chimioterapie şi alte simptome care afectează calitatea vieţii pacientului: depresie, anxietate, insomnie, oboseală, bufeuri, diaree, constipaţie sau lipsa apetitului.

Alinarea durerilor

Se estimează că până la două treimi dintre pacienţii cu cancer metastatic se confruntă cu dureri cauzate de cancer. De asemenea, peste 75% dintre pacienţii oncologici au dureri legate de cancer. În general, durerea este cauzată de efectul direct al cancerului, că urmare a metastazelor osoase, a invaziei ţesuturilor moi sau a infiltrării la nivelul nervilor. Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, radioterapia şi chirurgia, pot provoca, şi ele, dureri.

În mod normal, aceste dureri sunt tratate cu opioide şi proceduri anestezice sau neuro-chirurgicale intervenţionale. Dar acestea pot cauza efecte secundare. Drept urmare, pacienţii cu cancer solicită deseori terapii alternative sau complementare, iar printre cele mai eficace s-a dovedit a fi acupunctura.

Prin acupunctură, diverse puncte de presiune din corp se conectează prin „meridiane” - sau canale energetice. Manipularea energiei în întregul corp poate favoriza vindecarea şi scăderea durerii prin eliberarea de endorfine.

Studiile au arătat că, atunci când se introduc ace fine în punctele corecte, se eliberează endorfine. Acestea se deplasează apoi către măduva spinării şi creier pentru a calmă durerea. Serotonina, un hormon care induce relaxare şi un sentiment intens de bine, este, de asemenea, eliberată în timpul tratamentului de acupunctură.