Cum previi bolile degenerative
Urmând o alimentaţie sănătoasă îi vei oferi organismului substanţele nutritive necesare, care luptă cu factorii dăunători. În plus, în acest mod îţi protejezi creierul şi previi bolile degenerative.
Cele mai cunoscute boli degenerative sunt Alzheimer şi Parkinson, precum şi boala Huntington şi scleroza laterală amiotrofică (SLA). Deşi sunt boli incurabile care se înrăutăţesc treptat, există unele lucruri pe care le putem face pentru a le preveni dacă există o predispoziţie genetică.
Ce sunt bolile degenerative?
Bolile degenerative sunt tulburări grave de sănătate care afectează unele dintre cele mai importante funcţii ale corpului, cum sunt mobilitatea, vorbirea, respiraţia. Ele au o componentă genetică puternică, dar există şi alţi factori care contribuie la apariţia lor: acumularea de toxine în organism, reacţia la unele substanţe şi viruşi.
În unele cazuri, aceste boli pot fi cauzate de o stare psihologică, cum ar fi şocul emoţional care ar fi putut avea loc înainte ca boala să apară. Deteriorarea progresivă provocată de boala degenerativă este foarte dificilă pentru cei care suferă de ea, precum şi pentru prietenii şi familie.
Iată cum poţi preveni aceste boli:
Elimină metalele grele din organism
Afecţiunile degenerative sunt provocate, printre altele, de prezenţa metalelor grele în organism, în special în creier. Aceste metale, pe care trebuie să le evităm, intră în corpurile noastre în moduri diferite, inclusiv:
- consumul de peşte de apă rece, cum ar fi somonul, tonul
- aerul contaminat
- pesticidele din alimente şi mediu
- articole sparte, cum sunt termometrele cu mercur sau becurile
- apa contaminată
- unele medicamente
- ţigăi care sunt fabricate din metale grele, cum ar fi cele fabricate din aluminiu
Menţine creierul activ
Cel mai bun mod prin care poţi preveni deteriorarea creierului este să-l menţii mereu activ şi să nu-l laşi să-şi încetinească funcţia. Când începem să observăm anumite simptome, cum sunt probleme de memorie sau lipsa de concentrare, trebuie să începem să facem exerciţii care să stimuleze creierul.
Mănâncă nuci
Nuca are forma creierului. Acest lucru ne arată că el este organul pe care-l stimulează şi protejează cel mai mult. Nuca are o valoare nutriţională excelentă, deoarece este bogată în vitamine şi minerale, acizi graşi esenţiali şi fibre. De asemenea, are un conţinut ridicat de antioxidanţi care împiedică deteriorarea oxidantă a creierului.
Bea ceaiuri medicinale
Există câteva plante medicinale care cresc circulaţia sangvină şi oxigenarea creierului:
- Ginkgo biloba: Foarte eficient, dar nu trebuie administrat mai mult de două luni consecutive.
- Centella: cunoscută sub numele de gotu kola, poate fi luată în mod continuu.
Aceste plante pot fi utilizate sub formă de ceai, precum şi capsule sau tablete.