Cum să ai grijă de prietenul tău cu blană în sezonul rece

1 pisicasicaine jpg jpeg

Sezonul rece şi-a făcut deja simţită prezenţa, iar animalul dumneavoastră de companie cel mai probabil se bucură şi el de o pauză, după căldura câteodată de nesuportat din timpul verii. Toamna vine şi cu unele modificări în îngrijirea prietenilor cu blană. De la pericolele din locuinţă la cele aduse de vremea rea, iată mai jos câteva aspecte de care trebuie să ţineţi cont.

 

Hrăneşte animalul de companie corect

Se face din ce în ce mai frig, iar, din cauza temperaturilor scăzute, organismul are nevoie de mai multă energie pentru a păstra căldura. Probabil va fi nevoie să oferiţi animalului de companie o cantitate mai mare de mâncare - hrana generează căldură, iar, de exemplu, câinii care petrec mult timp afară au nevoie de un consum mai mare de nutrienţi decât în timpul verii. Asiguraţi-vă că monitorizaţi dieta animalului dumneavoastră de companie şi că face suficient exerciţiu fizic în sezonul rece. Cel mai bine este să vorbiţi mai întâi cu medicul veterinar, pentru că animalele de companie au nevoi diferite în acest sens, iar în magazinele specializate oferta este una bogată. De exemplu, la capitolul mâncare câini, hrana dedicată animalelor de talie mică, precum un pechinez, va avea întotdeauna un conţinut nutriţional mai redus decât cea pentru patrupedele de tip ciobănesc mioritic.

Nu hrăniţi animalul cu mâncare preparată pentru voi. Alimentele bogate în grăsimi pot cauza probleme stomacale, cum ar fi diareea şi gastroenterita, şi boli chiar mai grave, cum ar fi pancreatita.

O mare atenţie trebuie acordată ciocolatei şi strugurilor, două alimente care pot fi însă toxice pentru câini. Oamenii tind să consume mai multă ciocolată în lunile mai răcoroase şi este normal, oferind corpului o stare de bine. În plus, băuturile cu ciocolată sunt preferate de sărbători. Însă, de exemplu, câinii nu au voie să consume acest desert, deci asiguraţi-vă că vă feriţi animalul de companie de el.

De asemenea, evitaţi oasele de pasăre. Aţi putea fi tentaţi să oferiţi animalului de companie un os de curcan, însă, majoritatea acestora pot provoca sufocare. Oferă-i o bucăţică de carne gustoasă şi aruncă oasele la gunoi.

Decoraţiunile de sezon, un pericol

Fiţi atenţi la decoraţiunile de sezon, mai ales dacă animalul de companie nu este familiarizat cu dovleacul pictat - Halloween-ul a început să fie popular şi la noi - sau zăpada artificială. Ingerarea de obiecte de acest tip poate duce la obstrucţie intestinală sau chiar la otrăvire.

Antigelul folosit la automobilul personal

Nu în ultimul rând, atunci când vă pregătiţi automobilul pentru iarnă, asiguraţi-vă că aţi curăţat orice urmă de antigel, care conţine etilenglicol, o substanţă cu miros dulce ce poate atrage animalul de companie. O cantitate foarte mică de antigel îl poate ucide. Una-două linguriţe de antigel poate ucide un câine cu o greutate de 4,5 kilograme. O cantitate şi mai mica de antigel poate ucide o pisică de aceeaşi greutate.

Ciuperci şi mucegaiuri

2 cainejucaus jpg jpeg

Toamna vine cu vreme umedă, care favorizează proliferarea ciupercilor, mucegaiurilor. Majoritatea dintre acestea nu pun probleme pentru prietenii noştri cu blană. Însă, dacă suspectaţi că acesta a ingerat o ciupercă suspectă, mergeţi de urgenţă la medicul veterinar, iar, în cazul ingestiei de mucegai, duceţi şi o mostră pentru analize.

Atenţie la otrava pentru rozătoare

Aceasta este perioada anului în care şoarecii, şobolanii şi alte rozătoare încep să caute căldura şi o alegere perfectă poate fi locuinţa dumneavoastră, mai ales dacă este vorba despre o casă cu curte. Fiţi atenţi la capcanele pentru şoareci şi la otrava pentru şobolani. Există, în prezent, pe piaţă mai multe metode de a scăpa de rozătoare fără a apela la otrăvuri, precum aparatele cu ultrasunete. Asiguraţi-vă că discutaţi cu medicul veterinar despre metodele de control care sunt sigure pentru animalele de companie.

Atenţie la căpuşe

Doar pentru că nu mai sunt atât de vizibile, nu înseamnă că acestea au dispărut cu totul odată cu vremea rece. Eliminaţi cu regularitate mediile preferate, cum ar fi grămezile de frunze uscate, unde căpuşele pot supravieţui uneori chiar şi iarna. Verificaţi frecvent blana animalului pentru a detecta din timp căpuşele. Continuaţi să folosiţi produse de eliminare a căpuşelor, mai ales dacă petreceţi mult timp cu animalul dumneavoastră de companie în drumeţii şi camping. 

3 cainepupandpisica jpg jpeg

Câteva măsuri simple precum cele de mai sus vă vor ajuta să vă bucuraţi de prietenii cu blană, protejându-le sănătatea şi starea de bine în sezonul rece.

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.comRecente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg