Cum să-ţi cumperi o locuinţă ieftină
Cu creditul te-ai descurcat. Însă abia acum începe greul: să obţii cel mai bun preţ pe locuinţa mult visată.
Zona face diferenţa
Primul lucru pe care este bine să-l faci la prima selecţie a apartamentelor de vizitat este să te informezi care este preţul mediu al zonei vizate.
De gulă,apartamentele din zonele centrale sunt mai scumpe decât cele de la periferie. Însă nu te lăsa păcălită de acest criteriu,ci încearcă să te gândeşti ce suprafaţă are locuinţa respectivă,în ce an a fost construită şi la câţi bani va trebui să investeşti în ea după ce o cumperi. În funcţie de buget,calculează dacă locuinţele din alte zone ale oraşului sunt mai convenabile.
Mici secrete pentru cumpărător
Nu te arăta grăbită să cumperi,pentru că vei avea puţine şanse să obţii un preţ bun. Spune-i proprietarului ce alte oferte avantajoase ai şi caută punctele slabe ale apartamentului.
Chiar dacă ai banii necesari,spune-i vânzătorului că ţi-ai dori locuinţa,dar că va trebui să lase la preţ.
Nou sau vechi?
La fel de important este să te decizi:vrei să-ţi cumperi un apartament nou sau unul vechi? Locuinţele noi au suprafeţe mai generoase şi finisaje mai bune,dar sunt mai scumpe decât apartamentele vechi,situate la marginea sau în afara oraşului şi presupun cheltuieli mari cu întreţinerea.
Pe de altă parte,apartamentele vechi au risc seismic şi necesită îmbunătăţiri. Cu toate acestea,locuinţele vechi îţi dau posibilitatea să te muţi repede,sunt situate în zone bune ale oraşului şi au costuri mai mici pentru întreţinere.
Unde cauţi ofertele
Nu te grăbi să cumperi. Încearcă mai întâi oferte din ziare şi de pe internet. Poţi apela şi la serviciile unei agenţii imobiliare,deoarece specialiştii au acces rapid la anunţurile care apar pe piaţă şi îţi prezintă oferte la care nu ai acces dacă nu lucrezi în domeniu. Agenţia imobiliară îţi va percepe un comision negociabil de 3% din preţul apartamentului.