Cum să-ţi gestionezi eficient bugetul – 7 reguli de aur pentru finanţele personale

1 doamnaculaptopsipix jpg jpeg

Dacă ai probleme cu gestionarea banilor, află că nu eşti singura. Secretul pentru o mai bună gestionare a bugetului personal constă în primul rând în simplificarea lui. Iar acest fapt poate duce şi la o simplificare a vieţii în general, tu urmând să pui accentul doar pe acele lucruri şi activităţi care contează cu adevărat pentru tine.

Iată câteva reguli de aur pe care le poţi aplica în ceea ce priveşte finanţele personale.

Automatizează gestionarea finanţelor

Profită, pe cât posibil, de serviciile de plată electronice şi deschide-ţi un cont bancar online, atât unul curent, cât şi pentru economii. Este mult mai uşor de gestionat decât hârtiile, fie ele facturi, chitanţe etc. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte plăţile programate, acestea trebuie să fie în prealabil analizate, pentru că este important să păstrezi un anumit control asupra fiecăreia. În cazul acestui tip de plată, este posibil să nu detectezi eventuale erori sau modificări ale preţurilor pe care furnizorii de servicii le fac fără să te anunţe. Ideea este să păstrezi controlul asupra plăţilor, nu doar să le simplifici.

Plăteşte-ţi toate facturile în aceeaşi zi a lunii

Cel mai probabil facturile au data scadentă în zile diferite, dar, dacă este posibil, programând plăţile în aceeaşi zi vei putea să îţi controlezi mai bine cheltuielile. Este suficient să programezi ziua în care toate facturile să fie plătite şi să le achiţi prin serviciul de online banking. Dacă nu poţi plăti toate facturile în aceeaşi zi, fă-ţi un calendar special pentru acestea.

Grupează-ţi serviciile la acelaşi furnizor

De multe ori este mult mai economic să combini mai multe servicii oferite de acelaşi furnizor, de exemplu telefonia mobilă, internetul şi televiziunea. Motivul este acela că, de obicei, sunt aplicate reduceri clienţilor care optează pentru pachete. De asemenea, faptul că ai mai multe servicii de la aceeaşi companie simplifică procedurile în cazul unei defecţiuni, dacă trebuie să contactezi serviciul pentru clienţi sau dacă vrei să reziliezi contractul. Pe de altă parte, evită abonarea la servicii suplimentare de care nu ai nevoie cu adevărat.

Evită şi abonarea pe termen lung la alte servicii, cum ar fi sala de sport ori diverse cluburi, exceptând situaţia în care acestea sunt esenţiale în viaţa ta de zi cu zi. Pentru restul există aproape întotdeauna o alternativă care nu presupune un abonament, poate la fel de interesantă din punctul de vedere al costurilor.

Notează imediat fiecare sumă cheltuită

Numai aşa vei reuşi să ţii o evidenţă a banilor. Poţi să notezi aceste sume într-un carneţel sau în telefon, unde ai, de exemplu, funcţia „Note”. Indiferent de strategie, foloseşte-o pe cea care ţi se pare că funcţionează cel mai bine pentru tine. Important este să notezi cheltuielile imediat după ce le-ai făcut, fie că este vorba despre un produs sau un serviciu. Acest lucru poate fi util şi pentru evitarea cheltuielilor făcute din impuls. Odată pus în practică, acest obicei va deveni în scurt timp un gest automat.

Stabileşte un weekend fără cheltuieli

Stabileşte o zi pe săptămână sau un weekend (ori mai multe) pe lună fără cheltuieli. Încearcă, de asemenea, să renunţi o perioadă la anumite lucruri, precum cafeaua pe care ţi-o cumperi la serviciu şi pe care ai putea să ţi-o aduci de acasă într-un termos sau la biletele de cinema, mai ales dacă ai şi un abonament la un serviciu de streaming. După o anumită perioadă, vei vedea care dintre cheltuieli sunt esenţiale pentru bunăstarea ta. Dacă tu crezi că îţi sunt importante, vei şti ce ai de făcut în continuare. În acelaşi timp, fă o listă cu toate lucrurile necesare pe care doreşti să le cumperi. Reciteşte lista după câteva zile sau chiar o lună, iar la sfârşitul acestei perioade, cumpără numai lucrurile pe care încă le consideri necesare. Vei vedea că lista va fi cu siguranţă mult mai scurtă.

Creează-ţi un fond de urgenţă

Construirea unui fond de urgenţă este o strategie esenţială, deoarece te va ajuta să obţii linişte sufletească. Fondul de urgenţă poate fi o asigurare suplimentară care îţi oferă o stare de spirit mai bună şi nu necesită mari eforturi, pentru că tu decizi ce sumă pui deoparte în mod regulat. Ideea acestui fond de urgenţă este de a te elibera de eventuale întrebări privind ratele, impozitele etc., având un colac de salvare în cazul unui eveniment neprevăzut. După ce ai creat acest fond, nu te culca pe lauri şi creează-ţi şi unul de economii. La acel moment vei fi pregătită psihologic şi logistic să faci acest lucru şi totul ţi se va părea mai uşor.

Pune accentul pe lucruri făcute în casă

Simplificarea vieţii nu înseamnă doar fapte care generează economii în termeni de timp şi de bani, ci şi o atitudine mai ecologică. Foloseşte, pe cât posibil, produse făcute în casă, găteşte mai mult, repară ce poţi înainte de a înlocui un obiect etc. Ţine cont şi că uneori este mai bine să încredinţezi anumite sarcini unui profesionist decât să pierzi timp, bani şi energie încercând să le faci singură.

Simplificarea finanţelor personale te va ajuta să îţi controlezi mai bine cheltuielile, dar şi să îţi cheltuieşti banii mai bine. Vei putea utiliza sumele economisite pentru a trăi experienţe care îţi vor îmbogăţi viaţa, singură sau alături de alţii, cum ar fi călătoriile sau un salt cu paraşuta.

Sursa foto: Pexels.com



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg