Cum să-ţi organizezi mai bine bucătăria

1 71836 original jpg jpeg

Se spune că bucătăria este inima casei. Dacă este să ne luăm după această espresie, are „inima locuinţei“ tale probleme de sănătate?

Altfel spus,arată această cameră curată şi îngrijită sau în ea zac munţi de cutii pe care nu le mai foloseşti,diverse ustensile în dublu exemplar,deoarece nu le găseşti niciodată,şi altele asemeni? Dacă te încadrezi în a doua categorie,e cazul să iei măsuri.

Un cunoscut bucătar spunea de curând la o emisiune că nimeni nu este perfect,însă că bucătăria poate să beneficieze de o organizare impecabilă. Pentru asta,ai nevoie de câteva ore bune,pe care să le dedici curăţeniei,un plan de bătaie şi multă,multă răbdare. Acestea fiind spuse,„înarmate“ cu un şorţ pentru curăţenie,să-i dăm bătaie...

Sortează ustensilele pe categorii

Toate obiectele din bucătărie ar trebui să se încadreze în trei categorii:preparare,gătit,servire. De aceea,primul lucru pe care trebuie să-l faci este să sortezi lucrurile astfel încât să aparţină grupei potrivite. Pune-le separat,în funcţie de specificul fiecăruia,astfel încât să ştii exact unde trebuie să cauţi la nevoie. De exemplu,oalele şi tigăile pot sta mai aproape de aragaz şi cuptor,iar piesele de servit lângă chiuvetă sau maşina de spălat vase. Adună laolaltă toate produsele de copt şi,în funcţie de cât de des găteşti,le poţi pune în cel mai apropiat sau mai îndepărtat colţ al bucătăriei.

Un spaţiu destinat preparării ceaiului şi cafelei

Dacă îţi place să savurezi dimineaţa o cafea sau un ceai aromat,organizează un mic spaţiu în bucătărie care să fie dedicat acestui ritual. Pune espressorul sau ibricul pentru cafea într-un anume loc pe blatul de bucătărie,iar în dulapul de deasupra căni de cafea,îndulcitori,pliculeţe de ceai şi orice mai ai nevoie.

Aruncă ce este nefolositor

Am ajuns la partea cea mai dureroasă. Încearcă să stabileşti exact ce păstrezi şi ce nu. De obicei,o zecime din lucrurile care se află în bucătărie sunt fie stricate,fie nefolositoare. Cu un ochi critic şi spirit obiectiv,încearcă să analizezi cât mai bine situaţia. Stilouri sau pixuri stricate,liste de cumpărături,bonuri expirate din anii trecuţi,sacoşe sau pungi deteriorate sau care ating suta-toate acestea trebuie aruncate pentru a face loc lucrurilor care într-adevăr îţi sunt de ajutor. În acest fel,vei avea mai mult spaţiu pentru a depozita în ordine şi pe categorii ustensilele de bucătărie.