Cum scapi de mucegaiul de pe trandafiri şi alte plante. Trucul miraculos cu bicarbonat de sodiu

2 bicarbonat de sodiu trandafir jpg jpeg

De la curăţarea celor mai dificile pete şi până la neutralizarea mirosurilor nedorite, bicarbonatul de sodiu este un element-cheie din gospodărie, fiind apreciat de sute de ani. Pe lângă toate aceste calităţi, bicarbonatul de sodiu mai are o utilitate - ne poate ajuta să avem, în grădină, plante sănătoase şi frumoase. Iată cum!

Această pulbere fină, numită bicarbonat de sodiu, se găseşte în majoritatea supermarketurilor şi ne este de utilă în multe situaţii. Cu ajutorul bicarbonatului, putem să igienizăm suprafeţele, să desfundăm ţevile, să curăţăm cele mai dificile pete, să spălăm legumele şi fructele, să eliminăm mucegaiul din locuinţă sau să îl folosim în diferite remedii pentru sănătate. Însă întrebuinţările sale nu se opresc aici!

Citeşte şi: Mucegaiul cucereşte cameră după cameră? Testează soluţiile cu oţet, bicarbonat şi ulei esenţial de arbore de ceai 

Citeşte şi: Cum eliminăm pesticidele din fructe şi legume

Bicarbonatul de sodiu în agricultură

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi în agricultură, ca fungicid, datorită puterii sale dezinfectante, care previne şi combate prezenţa diferitelor specii de ciuperci, care pot afaca plantele.

El este eficient asupra florilor, fructelor şi legumelor. Dacă este aplicat regulat, în perioada primăverii, poate reduce la minimum mucegaiul cenuşiu, o boală provocată de Botrytis Cinerea. Această ciupercă duce la degradarea florilor şi fructelor şi atacă, în special, plantele ornamentale, căpşunile, viţa de vie, roşiile sau trandafirii.

Cum îl foloseşti?

Pentru a pregăti un spray de bicarbonat de sodiu, ai nevoie de:

  • 3 litri de apă
  • 1 lingură bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură săpun de spălat vase / săpun horticol
  • 1 lingură ulei horticol
  • 1 recipient pentru pulverizare

Amesteci toate ingredientele, până când se dizolvă complet. Torni soluţia în recipientul pentru pulverizare. De fiecare dată când utilizezi acest amestec, trebuie să îl testezi pe o mică parte a plantei, pentru a te asigura că nu îi va dăuna. Fungicidul trebuie aplicat pe întreaga parte aeriană a plantei, în special pe frunze. Îl poţi utiliza de două ori, pe săptămână, însă nu în zile cu temperaturi ridicate sau însorite. În plus, nu uita să diluezi bine soluţia, înainte de utilizare!

Sursă foto: Shutterstock