Curiozităţi despre corbi

1 65180 original jpg jpeg

Croncănitul corbului a fost vreme îndelungată asociat cu moartea şi cu prevestiri sumbre, motiv pentru care multe popoare îl consideră un mesager funebru.

Puţini ştiu însă că,în funcţie de locul şi de perioada din zi în care croncăne,corbul poate anunţa şi lucruri frumoase:naşterea unui copil sau chiar nunta.

Se numără printre cele mai agere vieţuitoare

Când vine vorba de inteligenţă,aceste păsări depăşesc cu mult cimpanzeii şi delfinii. Corbii pot fi domesticiţi cu uşurinţă,reuşind să înveţe între nouă şi 20 de cuvinte. Interesant este că le pot folosi intenţionat,şi nu din reflex,aşa cum fac papagalii. Mai mult,în captivitate,aceste înaripate reproduc numeroase zgomote,cum sunt cele făcute de motoarele auto,alte păsări ori animale. Ele sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a imita lupi şi vulpi.

Sunt foarte jucăuşi

Oamenii de ştiinţă spun că aceste păsări sunt foarte neastâmpărate şi puse pe...şotii. Nu de puţine ori au fost văzuţi patinând pe zăpadă în Maine,Statele Unite ale Americii. Mai mult,în Canada au fost observaţi corbi jucându-se cu beţe,conuri de pin sau mingi de golf.

Comunică prin gesturi

Se pare că aceste păsări sedentare scot semnale foarte sofisticate,potrivit oamenilor de ştiinţă. Cu alte cuvinte,ele comunică cu celelalte înaripate prin gesturi. În urma unui studiu realizat în Austria,cercetătorii au observat că îşi folosesc ciocul pentru a indica un obiect unei alte zburătoare,aşa cum fac oamenii cu degetele.

Mănâncă alimente descompuse

Corbii trăiesc în diverse habitate,de la zone cu zăpadă până la pădurile din munţi,fiind păsările cu cea mai mare răspândire geografică dintre toate înaripatele lumii. Au un regim alimentar variat,fiind consumatori de resturi de peşte,carne,seminţe,fructe şi cadavre. Se numără printre puţinii prădători care pot trăi mulţi ani în sălbăticie (17) şi până la 40 de ani în captivitate.

Îşi aleg partenerul pe viaţă

Corbii se împerechează pe viaţă şi trăiesc alături de partener într-un teritoriu fix. Atunci când cresc,puii lor îşi iau zborul şi convieţuiesc cu alţii,până când se împerechează.

Europenii văd în corb un rău deghizat

În jurul acestui înaripat negru gravitează o serie de superstiţii. În Franţa,oamenii considerau corbii încarnarea sufletelor preoţilor răi. În Suedia,despre corbii care croncăneau pe timp de noapte se spunea că erau întruparea sufletelor oamenilor ucişi,care nu au avut parte de o înmormântare creştinească. În Danemarca,exista credinţa potrivit căreia sunetele produse de aceste zburătoare noaptea alungau spiritele rele. În mitologia românească,corbului îi sunt atribuite atât caracteristici de rău augur,cât şi valenţe pozitive. Pe de o parte,anunţă nenorociri:moarte,boli,viscol,război. Pe de altă parte,în multe basme este creionat ca aliat al eroului.

Ştiai că...

... corbul este privit ca o pasăre prevestitoare de moarte,deoarece se crede că a fost blestemat de Noe? Se spune că,după potop,Noe a trimis un corb să caute pământ. Pentru că pasărea nu s-a mai întors la arcă fiind ocupată să se hrănească cu hoituri,Noe a blestemat-o. Astfel,a căpătat pene de culoare negre şi se hrăneşte numai cu cadavre.