Curiozităţi inedite despre bufniţe

1 63691 original jpg jpeg

Mulţi poate că nici nu au văzut vreodată bufniţe, cu toate astea se tem de ele şi spun că nu le plac, şi asta doar pentru că au auzit cum că bietele păsări sunt prezicătoare de nenorociri.

Or,cu o asemenea reputaţie nu le este deloc uşor să lupte dar,fiindcă sunt unii care chiar le admiră – printre aceştia numărându-mă şi eu – putem încerca să le facem un portret real.

Mai întâi de toate,aceste păsări sunt foarte interesante. Bufniţele pot privi cu ambii ochi în aceeaşi direcţie,având vedere binoculară. Este vorba despre o adaptare obţinută în cursul evoluţiei. Poate tocmai această privire de la egal la egal ne face să le ştim de frică. Dar nu-i drept,că-s frumoase,serioase şi puse pe treabă.

La unii bune,la alţii rele

În Africa,America,Europa şi în Orientul Mijlociu,bufniţele sunt asociate cu boala şi moartea. Pe scurt,semne rele… Dar există şi excepţii. Hinduşii au asociat bufniţa cu Lakshmi,zeiţă a prosperităţii,fertilităţii şi norocului. Cât despre vechii greci,aceştia considerau cucuveaua drept simbolul înţelepciunii,ea fiind pasărea Atenei (Zeiţa Înţelepciunii). Faţa ei serioasă,căreia ochelarii i se potrivesc de minune,a transformat bufniţa în personajul înţelept,lămuritor şi dătător de sfaturi bune din poveştile şi desenele animate.

Tipuri de cucuvele

Există în jur de 200 de specii de bufniţe pe toate continentele,excepţie făcând Antarctica. Aceste păsări fac parte din ordinul Strigiformes. Mare parte dintre ele sunt de talie mijlocie,cam cât un porumbel,sau puţin mai mari,cât o cioară. La extremele şirului se află:

  • bufniţa-spiriduş– cea mai mică,doar 13 cm lungime şi 30 g greutate.  Trăieşte în Mexic şi în America.
  • buha(Bubo bubo) trăieşte şi la noi. Este o pasăre răpitoare de noapte care poate ajunge la peste 70 cm lungime. De asemenea,tot în această categorie se află şi bufniţa-pescar Blakiston(Bubo blakistoni),o specie asiatică.

Se hrănesc în timpul nopţii

În ţara noastră se găsesc peste 10 specii de bufniţe,începând cu micuţa ciuvică (cam cât o mierlă) şi continuând cu striga,huhurezii,ciuful,minuniţa,ciuşul,cucuveaua – opleiadă întreagă de aprige zburătoare nocturne. În funcţie de dimensiuni şi de regiunile unde trăiesc,se hrănesc cu insecte,scorpioni,şoareci,şobolani,iepuri,uneori chiar jderi sau ratoni. Sunt păsări foarte active în timpul nopţii,dar cu o prezenţă deosebit de discretă. Ies în căutarea prăzii după ce s-a întunecat şi dorm ziua.

Ştiai că…

... bufniţele nu-s aducătoare de moarte sau boală,ba dimpotrivă,hrănindu-se cu multe rozătoare (a căror rată de înmulţire le poate transforma oricând într-un adevărat pericol) sunt de fapt folositoare omului? Ele ajută la echilibrul natural al mediului. Bolile vin mai degrabă de la şobolani decât de la biata cucuvea pe care o auzim cântând în noapte.



Recente

shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
femeie feminina 2344774319 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
barbat elegant cu costum jpg
Cartofi dulci umpluti  Sursa foto shutterstock 1012614088 jpg
Secretele ciocolatei sanatoase  Sursa foto chocolate 968457 1280 jpg