Dalia îngrijire. 5 lucruri de care are nevoie regina grădinilor
Dalia îngrijire. Cunoscută şi sub numele de gherghină, dalia este o floare ornamentală în cultivarea căreia nici măcar începătorii nu pot da greş.
Cu peste 15 specii, care de care mai frumoase şi mai spectaculoase prin formă şi colorit, daliile sunt reginele grădinilor, admirate de la sfârşitul lunii iulie şi până aproape de îngheţ.
Albe,roşii,roz,mov sau în nuanţe de galben,într-un curcubeu de culori,aceste flori reprezintă o încântare pentru ochii oricărui privitor. Chiar dacă pare greu de crezut,sunt plante exotice,fiind originare din Mexic.
1. Dalia îngrijire - Mare iubitoare de soare
Bineînţeles că,asemeni oricărei plante,dalia preferă un pământ fertil. Dar poate să crească şi în condiţii mai puţin prietenoase. Îi place soarele,însă rezistă destul de bine şi într-o umbră parţială,fără vânt. Perioada optimă pentru plantare este luna mai. Dacă o vei pune în pământ prea devreme,rişti să nu te poţi bucura deplin de frumuseţea ei,pentru că va produce mai puţine flori. De preferat este ca solul să fie bine drenat şi ajutat cu îngrăşăminte,cu condiţia ca substanţele nutritive să fie puse la jumătate de metru de locul în care va fi plantat tuberculul. Oricât de mare ar fi tentaţia de a avea cât mai multe dalii,una lângă alta,trebuie reţinut că acestea au nevoie de... spaţiu de desfăşurare. Deoarece rădăcinile daliilor se extind foarte mult,este recomandat să laşi o distanţă de un metru între tuberculi,pentru soiurile mari,şi jumătate de metru,pentru cele pitice.
2. Are nevoie de multă apă
Când planta începe să răsară (la o lună după plantare ar trebui să măsoare cinci cm),este esenţial să fie sprijinită,pentru că are tulpinile moi,care se pot frânge foarte uşor. Ancorează daliile de stâlpi de lemn,adânc înfipţi în pământ. Udă-le dimineaţa sau seara,cu apă din belşug. În perioadele caniculare,udarea se poate face chiar noaptea. Dacă în preajma daliilor apar buruieni,acestea trebuie smulse,iar solul afânat,pentru a asigura drenajul apei.
3. Dalia îngrijire - Când să îndepărtezi lăstarii
După ce plantei i-au apărut primii boboci,pune-i un îngrăşământ uşor,pe bază de azot. În cazul în care doreşti obţinerea unei singure tulpini,în vârful căreia să se formeze o singură floare,dar mai mare,este necesar copilitul,adică acea operaţiune prin care sunt înlăturaţi lăstarii laterali. În acest fel,laşi să se dezvolte bobocul central,cel mai viguros. După înflorire,când dalia începe să se îngălbenească şi să se usuce,este bine să fie tăiată cu o foarfecă specială de grădinărit,pentru a lăsa următoarele plante care vor apărea să se hrănească şi să înflorească.
4. Rădăcinile se replantează primăvara
La sfârşitul lunii octombrie,după căderea primei brume,într-o zi însorită şi uscată,fără ploaie,recoltează rădăcinile tuberizate. Scoate-le din pământ cu ajutorul cazmalei,curăţă-le de pământ şi scurtează tulpinile daliilor,păstrând cam 10 cm. Lasă-le câteva ore la soare,să se usuce,pudrează-le cu sulfură,înveleşte-le în hârtie şi depozitează-le în pivniţă sau magazie. Se mai pot păstra îngropate în nisip,până în primăvară,când vor fi replantate.
5. Dalia îngrijire - Cum verifici seminţele
La prima plantare,când începi cu seminţe,verifică-le să nu fie seci. Vei munci degeaba şi vei aştepta zadarnic să îţi răsară dalii. Şi,odată pierdută perioada de plantare,va trebui să aştepţi până la primăvara viitoare pentru a repeta operaţiunea. Presează uşor între palme seminţele şi vei simţi dacă sunt pline sau nu.
Citiţi şi: Cele mai parfumate flori de grădină