De ce apar capușele și ce să faci pentru a scăpa de ele

Căpușele pot fi găsite într-o varietate de locuri - în grădini, parcuri, pășuni, păduri și câmpuri, dar te-ai întrebat vreodată de ce apar și ce le ajută să se înmulțească? Îți spunem în rândurile ce urmează! 

image

Purtătoare de diferite microorganisme, inclusiv bacterii dăunătoare, căpușele pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor. Una dintre cele mai cunoscute afecțiuni transmise de căpușe este boala Lyme, care poate provoca febră, erupții cutanate, dureri articulare, dureri de cap și oboseală, scrie Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). De asemenea, mușcătura de căpușă poate să provoace reacții alergice și infecții.

Citește și: Ține căpușele la distanță! Cum te poți feri de mușcătura acestor insecte parazite folosind uleiuri esențiale 

Ca să stai departe de toate acestea, prevenția este cea mai importantă. Iar dacă ai observat că grădina ta este „invadată‟ de căpușe, este necesar să știi, în primul rând, de ce au apărut și ce le atrage în acel loc.

Potrivit publicației „Homes & Gardens‟, căpușele sunt transportate frecvent de către animale, cum sunt șoarecii, iepurii, pisicile, câinii și chiar de păsări. Și umiditatea le atrage, la fel și zonele umbrite și grămezile de frunze. „Îndepărtarea deșeurilor și curățarea resturilor poți ajuta la eliminarea lor‟, spune specialistul Diana Cox pentru publicația menționată. De asemenea, expertul te sfătuiește să așezi grămezile de lemn departe de grădină și animale, deoarece lemul poate fi un bun adăpost pentru căpușe. 

Citește și: Cum îți protejezi câinele de căpușe 

Căpușele pot totodată să migreze și din curțile vecinilor, iar specialistul spune că o idee bună este să discuți cu vecinii tăi despre modalitățile prin care puteți împiedica apariția lor. O barieră de pietriș în curte poate fi o idee bună, explică Diana Crumbley: „Căpușele tind că evite pietrișul, deoarece traversarea acestuia prespune expunerea lor la soare pentru perioade lungi de timp, ceea ce duce la uscarea și la moartea lor‟. 

Ce ajută la combaterea căpușelor 

Căpușele urăsc mirosul de mentă, așa că o idee bună este să pulverizezi uleiuri esențiale de mentă diluate în grădină sau să plantezi mentă. Preventiv, poți pulveriza arome de mentă și pe haine. Alte măsuri care te ajută să previi înțepăturile de căpușe pot fi:

  • Purtarea hainelor lungi;
  • Utilizarea soluțiilor repelente;
  • Evitarea zonelor cu vegetație abundentă.

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg