Cum îţi protejezi câinele de căpuşe
Căţelul tău aleargă vesel prin iarbă. Tabloul pare perfect până în acest punct, doar că în iarbă se ascund nişte vietăţi care îi pot face rău patrupedului tău.
Lunile cu cel mai mare factor de risc de a contracta căpuşe sunt cele ploioase, mai exact: primăvara şi toamna. Este important să ştii exact care sunt paşii de urmat în cazul în care i se întâmplă acest lucru câinelui tău, deoarece muşcătura de căpuşă poate produce mari complicaţii şi poate să fie chiar fatală.
Măsuri de prevenire
Poţi ţine departe căpuşele de câinele tău cu ajutorul produselor antiparazitare: pipete, zgarzi, spray-uri, pudre sau medalioane.
- Încearcă pipetele cu aplicare locală, care au o durată de acţiune de o lună. Dacă obişnuieşti să-I faci baie mai des de o dată pe lună, trebuie să ai grijă să înnoieşti tratamentul. De obicei, aplicarea se face pe şira spinării, dinspre coadă spre gât, pentru că patrupedul se linge pe blană.
- Folosirea simultană a mai multor produse poate să fie cea care garantează o protecţie sigură. Aşadar, foloseşte pipetă şi zgardă, pudră şi zgardă sau chiar un şampon anti-căpuşe, pipetă şi zgardă.
- Poţi încerca şi pastilele cu efect asupra paraziţilor externi. Acestea sunt bune în cazul în care plouă şi blăniţa lui se udă, moment în care eficienţa produselor aplicate la nivelul pielii scade.
- Este important să ţii cont de faptul că aplicarea acestor produse se face obligatoriu ţinând cont de greutatea şi de vârsta animalului. De exemplu, spray-ul se poate aplica după vârsta de două zile, pudra antiparazitară, după 4 săptămâni, pipetele, după vârsta de 7-8 săptămâni, iar zgărzile pot fi purtate după vârsta de 3 luni.
- Fiecare produs are indicaţii speciale care trebuie respectate pentru a avea efectul dorit.
Muşcătura, urgenţă medicală
Te poţi gândi că patrupedul tău a fost muşcat de o căpuşă dacă are tendinta de a se scărpina continuu la locul muşcăturii. Zona devine uşor inflamată şi dureroasă şi este posibil să apară semne de apatie, febră, anemii, paralizii, stări alergice sau şoc anafilactic. De aceea, este important să acţionezi rapid.
Sfat Click! Căpuşele se extrag cu mare grijă cu ajutorul unei pensete, astfel încât să fie scoase cu totul, nu doar rupte. Altfel, există riscul ca partea din căpusă rămasă sub piele să producă o infecţie care se va agrava şi care va migra în alte zone ale corpului. După îndepărtarea căpuşei, locul se dezinfectează cu iod. Apoi, trebuie să acorzi o atenţie sporită stării căţelului. Dacă starea acestuia nu se îmbunătăţeşte, du-l de urgenţă la un cabinet medical.
Mediul în care trăieşte câinele
Studiile arată că 5% din paraziţi pot găsi pe animal, iar restul se află în mediu. Ceea ce înseamnă că atenţia ta trebuie să se îndrepte şi către locul în care trăieşte căţelul tău. Pe lângă curăţenia obişnuită, poţi aplica un insecticid special, care trebuie îndepărtat după perioada de acţiune, pentru ca patrupedul tău să nu ajungă în contact cu el. Dacă locuieşti la curte, trebuie să menţii curtea în condiţii de igienă şi să dai, periodic, cu insecticide în fiecare colţ.