Ţine căpuşele la distanţă! Cum te poţi feri de muşcătura acestor insecte parazite folosind uleiuri esenţiale
Vara e sezonul propice picnicurilor, ieşirii la iarbă verde. Şi, totodată, este perioada în care căpuşele ”atacă”. Muşcăturile acestor insecte parazite sunt deosebit de periculoase atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor.
Dacă vrei să ieşi la iarbă verde fără să îţi faci griji că vei fi muşcat de o astfel de insectă, atunci trebuie să ştii cum să te fereşti. Cel mai la îndemână mod este să aplici pe haine un ulei special ce le va ţine la distanţă. Pentru a nu păta hainele, cel mai simplu mod este să aplici uleiul pe o rolă de adunat scamele şi părul de pe ţesături, apoi să dai cu ea pe hainele pe care le vei purta la picnic.
Poţi folosi unul dintre următoarele uleiuri esenţiale:
- Lemongras
- Eucalipt
- Mentă
- Lămâie
- Lavandă
Ce e de făcut dacă, totuşi, ai fost muşcat de o căpuşă?
În primul rând, nu încerca să o scoţi! Cel mai indicat este să mergi de urgenţă la spital, la camera de gardă. Medicii vor şti cum să scoată căpuşa întreagă. Este foarte important ca ea să fie scoasă întreagă!
În niciun caz, nu da cu tot felul de soluţii peste locul unde ai fost muşcat. Nu unge locul cu ulei, nu o împunge cu acul, nu acoperi locul cu alcool, nu tăia căpuşa înfiptă în piele! În momentul în care încerci să faci toate astea, căpuşa se va stresa şi va elibera nişte fluide în corpul victimei, iar riscul de infecţie creşte!
Căpuşele fac parte din aceeaşi clasă de insecte cu scorpionii şi păienjenii. Sunt paraziţi hematofagi, care se hrănesc cu sângele gazdelor. Cele mai multe căpuşe nu transmit boli, însă sunt şi câteva care determină apariţia unor probleme grave de sănatate gazdei, printre care boala Lyme.