De ce urlă câinii: cer atenţie, le e frică de întuneric, sunt anxioşi? Cele mai frecvente cauze

1 shutterstock 1845169231 jpg jpeg

Amicul tău patruped urlă mai mult ca de obicei, când aude sirena unei ambulanţe, când rămâne singur sau pur şi simplu aşa, din senin? Într-adevăr, cel mai bun prieten al omului simte, uneori, nevoia să-şi facă simţită prezenţa nu doar prin lătrat, ci şi prin urlat. Motivele pot fi amuzante, dar şi serioase.

Câinele este o rudă apropiată a lupului, cu care împarte un ADN similar. Aşa că, de sute de ani, câinii de companie moştenesc şi transmit mai departe, pe cale genetică, această abilitate şi nevoie de a urla. De obicei, lupii urlă atunci când unul dintre ei se pierde de haită şi vrea să-şi anunţe locaţia pentru a fi găsit. Urletul poate fi şi un semnal de chemare la vânătoare sau tactica prin care intruşii sunt ţinuţi la distanţă. Totuşi, cum câinii domestici nu trăiesc în haită, instinctele moştenite de la lupi se manifestă în altfel de împrejurări, care ţin de mediul în care aceştia trăiesc. Astfel, un câine poate urla, de exemplu, atunci când îngrijitorul său, de care este foarte ataşat, este plecat de o lungă perioadă de timp.

Când „stăpânul‟ nu-i acasă...

Sunt câini care suferă de anxietate şi chiar de depresie atunci când sunt lăsaţi singuri. De cele mai multe ori, aceste afecţiuni se manifestă prin lătrat şi urlat excesiv. Micii sau marii noştri blănoşi urlă în special când sunt lăsaţi singuri pe timp de noapte. Există câini cărora le este frică de întuneric, iar sentimentul de anxietate devine mai puternic dacă familia nu este acasă. Prin urlet, ei încearcă, de fapt, să alunge posibilele pericole. Cum câinii nu sunt animale cărora le place să trăiască în captivitate, ei îşi pot manifesta nemulţumirea prin urlet. Acelaşi comportament îl vor avea şi dacă le este foame sau, pur şi simplu, se simt ignoraţi de cei din jur.

Pe de altă parte, lupii şi câinii sălbatici urlă pentru a întregi haita după ce a avut loc o vânătoare. Este un semnal de regrupare. În cazul câinilor de companie, unii specialişti spun că ei fac exact acelaşi lucru: de câte ori sunt lăsaţi singuri acasă, urlă pentru a reîntregi familia.

Au nevoie de atenţie

Cine are un membru canin în familie ştie că prietenii noştri necuvântători se pricep la fel de bine ca şi noi, oamenii, la manipularea emoţională. Deci, când „Zdreanţă‟ al tău începe să urle chiar şi când eşti acasă, s-ar putea să aibă nevoie doar de atenţie. Iar, dacă tu alergi repede din bucătărie să vezi de ce urlă, el va învăţa că acesta este trucul prin care el te convinge să te joci cu el. Desigur, nici dacă-l ignori nu este bine, căci s-ar putea ca el să aibă o problemă reală. Chiar dacă pleci doar până în camera de alături, ai grijă ca patrupedul să aibă suficiente jucării cu care să-şi petreacă timpul.

Sirenele şi alţi stimuli

Urletul câinilor poate fi un răspuns la factorii declanşatori ai mediului. Provocările obişnuite includ sirenele ambulanţei, ale poliţiei sau ale pompierilor. Fie că sunt în casă ori afară, la plimbare, sunetul îndepărtat al sirenelor îi face pe mulţi căţei să înceapă să urle. Motivul nu este cunoscut cu exactitate, dar mulţi specialişti sunt de părere că sunetul piţigăiat al sirenelor trezesc o memorie genetică.

De altfel, studiile confirmă că prietenii patrupezi încep să urle când aud anumite sunete. „Declanşatoarele‟ pot fi orice: muzica dată tare la o petrecere, melodii tematice de televiziune sau sunetul unor instrumente muzicale. Oamenii cărora le place când câinii lor urlă, tind să-i încurajeze urlând alături de ei! S-ar părea că un alt motiv pentru care câinii urlă este experienţa comunităţii sau a legăturii mai strânse dintre ei şi cei care-i îngrijesc.

Motive mai serioase

Sunt şi cazuri în care câinii urlă atunci când se lovesc sau îi doare ceva. La fel cum oamenii plâng sau ţipă de durere, prietenii blănoşi scâncesc sau urlă. De asemenea, unii câini sunt instruiţi să urle atunci când fac descoperiri. De exemplu, rasele de câini de vânătoare urlă pentru a semnala urmărirea sau reţinerea prăzii.

Deşi toate rasele de câini au abilitatea de a urla, unele o fac mai des decât altele. În topul artiştilor vocali sunt: Bloodhound, Basset hound, Ciobănescul german, Husky, Schnauzer pitic şi Malamutul de Alaska.

@shutterstock