Delicatese culinare şi deserturi europene, preparate cu… sânge

Gurmanzii aventuroși ar fi în stare să încerce orice. Chiar şi împătimiţii dulciurilor au de ales dintre preparate inedite care au un ingredient neobişnuit: sângele.

inghetata de coacaze rosii jpeg

Zeci de culturi consumă sânge în aproape toate modurile imaginabile. Amestecat în băuturi, pus în aluatul de pâine sau de deserturi, sângele de vită sau porc a devenit un ingredient folosit în multe gospodării. Nu este vorba neapărat de preparate culinare care au făcut parte cândva dintr-un ritual sau care erau consumate de canibali antici, ci despre unele cât se poate de apropiate de cele pe care le facem de obicei: clătite, tocăniţe, budinci, îngheţate.

Tocăniţă poloneză czernina

Numită czernina sau czarnina, această tocană, care se prepară în Polonia, conţine sânge de raţă. Tocaniţa este simplă, iar ingredientul principal este carnea de raţă. Se deosebește de alte tocănițe prin faptul că bulionul dulce, acru și acidulat⁠ este făcut din sânge de rață amestecat cu oțet, miere și sirop de fructe. Uneori, carnea de raţă este înlocuită cu cea de pui, de porc sau de iepure.

În trecut, tocăniţa czernina era folosită pentru a-i alina pe tinerii pețitori care erau respinși.

Budinca italiană

Preparatul italian denumit Sanguinaccio Dolce înseamnă budincă de sânge dulce. Ingredientele principale sunt laptele, ciocolata, zahărul la care se adaugă făină, vanilie, scorțișoară, stafide, dar şi sânge de porc. Desertul a devenit popular după sezonul al treilea al serialul “Hannibal”, despre ucigașul-canibal cu același nume. Hannibal Lector a ales să-și facă Sanguinaccio Dolce cu sânge de vacă și apoi cu un alt fel de sânge.

Vezi şi: Cum a devenit populară ciocolata cu sânge în Rusia şi de ce era indicată copiilor?

o altfel de Îngheţată 

Multe fabrici de îngheţată din SUA au început să experimenteze utilizarea sângelui de porc la fabricarea înghețatei. Bucătarul D.C. Garret Fleming  a combinat înghețata modernă cu budinca de sânge italiană  şi a obţinut o cremă groasă, cu un gust deosebit. Înghețata a cucerit pe mulţi, pentru că avea un înlocuitor pentru gălbenușurile de ou, la care unii au alergie şi care îngroașă crema în mod normal.  

clatita   shutterstock 262739627 jpg

Clătite cu sânge

În Suedia, dar şi în celelalte ţări scandinave, nu este tocmai ceva neobişnuit să foloseşti sânge de porc sau de ren la prepararea unor clătite numite Blodplättar. Sunt subţiri, crocante şi se mănâncă adesea cu carne de ren sau porc. Reţete asemănătoare se găsesc şi în Spania. Este vorba despre filloas de sangre, numite verikäkk în Estonia.

Vezi şi: Este sănătos să bei sânge uman? Ce spun specialiştii despre gestul controversat făcut de Megan Fox şi iubitul ei

Info

Suedezii prepară și supă de sânge, budincă de sânge, găluște de cartofi cu sânge și pâine cu sânge.

FOTO: Shutterstock