Drepnelele: misterioasele păsări care zboară şi în somn. Cuiburile lor sunt o delicatesă de mii de dolari

1 shutterstock 1112703776 jpg jpeg

La prima vedere le-ai putea considera rândunele şi multă lume le confundă. Trăiesc şi în zone de litoral, şi în zone cu zăpezi, dar s-au adaptat şi la oraş. Iar toată viaţa lor se derulează aproape numai în zbor.

Natura este uimitoare, iar felul în care s-au adaptat şi trăiesc multe specii nu încetează să ne surprindă. Apodidele sau drepnelele sunt o familie de păsări cu peste 80 de specii, cu o largă răspândire, lipsind numai în regiunile polare. Numele acestei specii (Apodide) vine din limba greacă (ápous) şi înseamnă „fără picioare“. Pentru că aceste păsări au picioare foarte mici, nedezvoltate, pe care le folosesc de foarte puţine ori de-a lungul vieţii.

Sunt printre cele mai rapide păsări din lume, iar trei specii de drepnele trăiesc şi în România. Le place atât de mult să zboare, încât pe parcursul vieţii pot parcurge până la 2 milioane de kilometri, adică de cinci ori distanţa de la Pământ la Lună.

Drepnelele sunt întâlnite cel mai des în regiunile tropicale, au aspectul unor rândunele, dar au aripile mai lungi, în formă de seceră. Corpul are o formă perfect aerodinamică ca o adaptare la un zbor rapid. De altfel, sunt unele dintre cele mai rapide zburătoare din lume şi pot atinge ciar şi viteza de 169 km/h. Într-un an, o pasăre din această specie poate parcurge până la 200.000 de kilometri, iar pe parcursul vieţii până la 2 milioane de kilometri, adică de cinci ori distanţa de la Pământ la Lună.

Picioarele drepnelelor sunt însă scurte, nedezvoltate şi servesc numai la agăţat pe suprafeţe verticale aspre. Hrana lor constă din insecte prinse în zbor. Adulţii îşi petrec noaptea planând la înălţimi mari, chiar şi când dorm, iar puii rămân în cuiburi. Păsările nu coboară pe sol, şi îşi fac cuibul în locuri ascunse precum crăpături în stânci sau alte cavităţi.

Una dintre specii îşi construieşte cuibul pe suprafeţe verticale, pereţi stâncoşi, din propra salivă, care se întăreşte în contact cu aerul. Din cauza poziţionării, recoltarea acestor cuiburi este foarte periculoasă, iar un kilogram din acest produs ajunge să coste 6.000 de doari. Acest ingredient este o delicatesă în bucătăriachineză, pentru că din el se prepară supa de cuib de pasăre. Cuiburile sunt fierte şi se transformă într-o supă gelatinoasă.

În România se pot întâlni trei specii: drepneaua mică, drepneaua mare şi drepneaua palidă.

FOTO Shutterstock



Recente

femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg