E obeză? Ce e de făcut

1 67320 original jpg jpeg

“Abia dacă mănâncă ceva şi e atât de dolofană!”Ai spus şi tu asta, de mai multe ori chiar, nu-i aşa? Pentru că nu ai de unde să ştii ce se întâmplă cu adevărat cu felina ta, este bine să iei în calcul mai mulţi factori.

Un studiu realizat în 2011 a arătat că peste 50% dintre pisicile de casă sunt supraponderale. Ce se întâmplă,deci,şi ce anume ne predispune pufoşeniile la acest tip de obezitate sedentară?

Pe scurt,orice animal (câine,pisică,cal,om...) va lua în greutate atâta vreme cât consumă mai multe calorii decât arde pentru energie. În natură,a face rost de mâncare nu reprezintă o certitudine,deci animalele depun zilnic efort pentru asta.

De cele mai multe ori,efortul depus este mult mai mare decât prada în sine. Rezultatul? Lipsa problemelor de greutate. Acum gândeşte-te la Motănilă al tău şi vei primi cel mai simplu răspuns pentru greutatea sa,din ultima vreme.

Analizele vor stabili cauza

Dacă pisica ta a depăşit greutatea normală,ar trebui dusă la veterinar,pentru câteva analize biologice. Va fi cântărită,i se vor lua probe de sânge şi de urină,aşa că nu te impacienta! În felul acesta se va stabili dacă nivelurile hormonilor tiroidieni sunt normale şi dacă nu suferă de o disfuncţie fizică ori  metabolică.

Ce dietă i se potriveşte

Hrana pentru pisici este bogată în calorii,dar nu conţine şi proteine din carne,atât de necesare carnivorelor. Ele au nevoie de aceste proteine pentru a trăi,deci ar fi bine să introduci în alimentaţia pisicii tale carne de pui,curcan,peşte şi iepure.

Nu-i umple bolul cu mâncare

Fiindcă lipseşti în majoritatea timpului de acasă,tendinţa este de a-i lăsa bolul plin cu „boabe”,pentru a suplini,la nivel psihic,această absenţă. La fel ca şi oamenii,animalele noastre trebuie hrănite la un anumit interval şi cu o cantitate optimă de hrană,astfel că,bolul plin,la care are acces oricând,îi este duşmanul cel mai mare.

Provoac-o să facă mişcare

Tu pleci de acasă,iar ea face campionate de somn-viteză şi hrănit compulsiv. La fel ca noi,atunci când suntem deprimaţi sau nu avem activitate. În mod normal,în natură,pisica ar sări garduri,s-ar urca în copaci şi ar vâna,dar pentru că animăluţul tău stă mereu în casă,trebuie să-i oferi alternative interesante. Vorbeşte cu veterinarul tău,despre ce jucării i s-ar potrivi.

Ca să revină la greutatea normală:

  • Redu cantitatea de hrană pe care i-o oferi zilnic. 
  • Optează pentru alimente bogate în proteine ​​şi grăsimi,şi sărace în carbohidraţi.
  • Porţionează-i cantitatea de hrană stabilită cu medicul veterinar,astfel încât să aibă două sau trei mese pe zi.
  • Hrana la discreţie iese din discuţie!
  • Creşte activitatea pisicii tale;joacă-te mai des cu ea,alerg-o prin casă şi pune-i la dispoziţie diverse obiecte şi jucării.
  • Ţine o evidenţă a greutăţii sale,pentru a evalua cum decurge noua dietă.

Pune accentul pe calitate,nu pe cantitate!

Dacă te numeri printre femeile care de-a lungul vieţii au ţinut măcar o dată o cură alimentară,ştii deja că mâncarea în sine este importantă şi mai puţin cantitatea acesteia. Ai grijă să-i oferi hrană de bună calitate din comerţ,chiar dacă e mai scumpă,uscată şi umedă,dar şi preparată de tine (cubuleţe proaspete de vită,pui sau iepure).

Citeşte şi:

Cum alegi hrana animalului de companie

Cum să-ţi alegi un veterinar bun



Recente

Ciuperci sote cu spanac  Sursa foto shutterstock 1239687739 jpg
hidroponie jpg
Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza  sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg