FOTO 5 plante suculente şi cactuşi care te vor fascina. Cele mai frumoase flori de cactuşi

1 shutterstock 166654301 jpg jpeg

Cu varietatea lor de culori, forme şi dimensiuni, nu este de mirare că plantele suculente şi cactuşii se află în topul favoritelor iubitorilor de flori. Cu îngrijirea adecvată, aceste plante de deşert pot fi la fel de fericite să crească şi să înflorească pe un raft din casa ta.

Ştiai că toţi cactuşii sunt plante suculente, dar nu toate plantele suculente sunt cactuşi? Toate stochează apă în tulpină sau frunziş, dar cactuşii prezintă şi areole, acele umflături mici din exteriorul plantei din care cresc spini. Un cactus necesită puţină îngrijire, ba poate chiar să tolereze neglijarea, deoarece unele tipuri trebuie udate doar la 2-3 luni. Te vor bucura zeci de ani dacă ştii cum să le păstrezi într-o formă bună.

Crăciuniţa sau cactusul de Crăciun

Cactusul de Crăciun nu este un cactus obişnuit. Spre deosebire de verii săi care locuiesc în deşert, cactusul de Crăciun nu tolerează solul uscat. Cu puţină grijă, veţi avea o abundenţă de flori colorate în preajma sărbătorilor de iarnă. Preferă un climat umed şi necesită o udare frecventă, spre deosebire de alţi cactuşi.

Aparţine genului Schlumbergera ce include cactuşi cu flori superbe. Deşi arată foarte diferit de cactuşii obişnuiţi, el îndeplineşte criteriile pentru a fi în familia aceasta. Are ramuri segmentate care se termină în flori superbe. Petalele izvorăsc din capătul fiecărei ramuri, acoperindu-se una peste cealaltă pentru a da aspectul a două flori dispuse una peste alta. Cu forma lor tubulară şi culoarea de un roz intens sau roşu aprins, nu este de mirare că florile atrag păsările colibri.

Cactusul Mammillaria crinita

Acest cactus mic, în formă de minge, creşte lent şi se ridică la cel mult 15 cm înălţime. Oferă-i multă lumină şi apă cu moderaţie, mai ales în timpul iernii. Ai grijă unde aşezi acest cactus mic, deoarce are vârfurile ţepilor foarte ascuţite.

Arborele de jad sau Crassula ovata

Este uşor de observat de ce Crassula ovata se află printre plantele suculente favorite ale multora. Cu trunchiul său gros, frunzele pline, lucioase şi cu prea puţine probleme de îngrijire, este unadintre cele mai frumoase plante de acest tip. Asigură-te că îi laşi solul să se usuce complet înainte de fiecare udare. Mai trebuie să ştii că apa în exces este motivul principal pentru care se poate usca.

Cactusul Gymnocalycium

Deşi este un cuvânt intimidant, Gymnocalycium este un gen de cactuşi care adesea nu au nume comune, aşa că este prezentat cu denumirea latină ceva mai complicată. Cea mai cunoscută plantă din gen este cactusul care se remarcă prin capacitatea sa de a creşte fără clorofilă şi, atunci când este altoit într-un alt cactus, devine o pălărie de cactus viu colorată. Dar, în ceea ce priveşte florile remarcabile, Gymnocalycium anisitsii este cel mai cunoscut.

Originar din Valea Tucavaca din Bolivia, Gymnocalycium anisitsii prezintă câteva modele de creştere unice. De obicei, cactuşii adoră soarele, dar acesta preferă zone mai umbrite, sub arbuşti. Când nu înfloreşte, nu este vizibil. Această specie are rareori un moment în care nu înfloreşte. Este cunoscut chiar şi pentru înflorirea în primii ani de existenţă, producând uneori flori cu doar 1,5 cm în diametru. Cu petale delicate şi roz, florile sale par nişte artificii de petale care amintesc de eleganţa crinilor.

Aloe vera

Cultivată de secole pentru calităţile sale medicinale, aloe vera este şi o plantă frumoasă. Păstrează una pentru a folosit gelul din interiorul frunzelor ei groase pentru răni minore şi iritaţii ale pielii. Fertilizează aloe vera doar o dată pe an, la începutul primăverii.

Trucuri de îngrijire pentru cactuşi

Indiferent de specia de cactus pe care ai ales-o, trebuie să ştii că-i va prii un sol care nu reţine apa (turbă) amestecat cu pietriş şi cu nisip în proporţie de două treimi din ghiveci, o jumătate la suprafaţă şi alta la bază. Şi mărimea ghiveciului este importantă! Optează pentru unul nu prea mare, cu orificii prin care să se poată scurge apa.

Ideal ar fi să-l aşezi la o fereastră, într-o încăpere răcoroasă, luminoasă şi fără umiditate excesivă. Reţine că, pentru a-şi canaliza întreaga energie spre viitorii boboci, cactusul necesită repaus în sezonul rece, din luna octombrie până la jumătatea lui martie (când nu se udă deloc), iar în afara perioadei de odihnă, îi trebuie un fertilizant special pentru cactuşi, pe care-l aplici o dată pe lună.

Umiditatea crescută îi poate fi fatală unui cactus. O lingură de apă, o dată pe săptămână, dimineaţa, este de ajuns pentru el, mai ales începând cu luna aprilie. Ţi se pare puţin? Gândeşte-te cât de rar plouă în mediul lui natural. După ce iese din perioada de repaus, udă-l foarte puţin, pentru a-şi putea reveni treptat. Vara, are nevoie de apă de două ori pe săptămână, seara, şi la fel de puţin, pentru a nu reţine umezeala şi pentru a nu putrezi. Atunci când înfloreşte, răreşte udările, la două-trei săptămâni. Nu uita, însă, că de fiecare dată când pământul este uscat trebuie adăugat un strop de apă (păstrată la temperatura camerei sau apă de ploaie). Condiţiile de secetă îi sunt benefice numai în mediul lor natural.

FOTO: ShutterstockRecente

Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg
shutterstock 1494529091 jpg