FOTO De ce fascinează postările cu pisici? Animalele îţi îmbunătăţesc sănătatea fără a le avea în casă
Nu întâmplător reţelele de socializare abundă de fotografii şi videoclipuri cu animăluţe care mai de care mai amuzante, în ipostaze neaşteptate. Cu blană sau cu pene, fiinţele pe care le adori ca animale de companie sau pe care le priveşti îndelung pe internet sau în natură au darul de a alina durerile reduse ca intensitate, de a alunga insomnia şi au efecte benefice asupra sănătăţii.
Animalele chiar fac minuni pentru persoanele anxioase, depresive, pentru copiii care se adaptează mai greu după divorţul părinţilor sau după o adopţie, pentru cei care suferă de autism, ADHD sau sindrom DOWN şi pentru cei cu tulburări psihice ori care au suferit abuzuri. În cazul tuturor acestora, terapia asistată de animale special pregătite este o opţiune bună de luat în calcul. Animalele, păsările, peştii au darul de a schimba starea de spirit şi de a da energie celor care se simt singuri, sunt prea stresaţi, nu se pot odihni sau au dureri uşoare, dar sâcâitoare.
Alungă tristeţea cu o vizită la o grădină zoologică virtuală!
Te simţi puţin cam abătut în ultima vreme? Pot fi de vină zilele mai reci şi mai scurte ale sezonului care abia începe. Din fericire, secretul pentru zile mai luminoase este să-ţi rezervi un pic de timp pentru... distracţie. Oamenii de ştiinţă japonezi spun că admirarea animalelor adorabile fie la o grădină zoologică virtuală, fie privind fotografii cu acestea este benefică pentru centrul de recompensă al creierului, ceea ce te ajută să-ţi schimbi starea de spirit în câteva secunde.
Videoclipurile cu pisici şi căţei îţi dau energie
Data viitoare când te vei simţi secătuit de energie, nu alerga să-ţi faci o cafea, ci fă o pauză şi caută videoclipuri cu pisici. Adorabilele giumbuşlucuri ale felinelor domestice îţi iau mintea de la griji şi alte chestiuni care te stersează şi-ţi mută gândul spre ceva pozitiv. Trucul funcţionează atât de bine, încât oamenii de ştiinţă ai Universităţii Indiana, SUA, au admis că reduce oboseala cu până la 40%.
Trilurile păsărilor alină durerile uşoare
Când ai o durere enervantă de cap, care nu este foarte intensă, în loc să apelezi rapid la un analgezic, ai putea să ieşi la o plimbare în parc, să-ţi faci de lucru în grădină, dacă ai ocazia sau pur şi simplu să stai la fereastră puţin timp. în oricare dintre aceste situaţii te vei bucura de ceva ce nu sesizezi sau nu apreciezi de obicei la adevărata valoare: ciripitul păsărilor. Cercetările în domeniul asistenţei medicale în controlul durerii au arătat că acesta poate reduce durerea în câteva minute şi are un efect de până la două ore. Explicaţia constă în faptul că oamenii, în general, se relaxează când ascultă cu atenţie sunetele naturii. Ca răspuns la aceste sunete, corpul uman încetineşte producţia hormonilor de stres care declanşează tensiunea musculară.
Extrapont
Când lucrezi sau când vrei să te relaxezi, caută aplicaţii gratuite sau videoclipuri care îţi permit să asculţi pe fundal sunete din natură.
Priveşte animalele în mişcare pentru a combate stresul
Plimbările în parcurile mari îşi oferă nu numai ocazia de a putea păstra distanţa faţă de ceilalţi, în contextul pandemiei de COVID-19, ci şi şansa de a privi veveriţele şi alte animale sau păsări. Cercetătorii germani spun că observarea frumuseţii naturii timp de cel puţin 5 minute te face să te simţi cu 65% mai relaxat. Urmărirea animalelor în habitatele lor naturale îţi activează sistemul nervos parasimpatic, care îţi scade ritmul cardiac şi-ţi readuce calmul.
Peştii din acvariu îţi normalizează tensiunea arterială
Admirarea peştilor care înoată într-un acvariu scade semnificativ tensiunea arterială şi ritmul cardiac în doar 10 minute. Meritul este combinarea efectului liniştitor al apei cu mişcările peştilor coloraţi, care îţi menţin gândul în prezent şi normalizează tensiunea arterială. Cercetătorii confirmă că aceleaşi beneficii are şi vizionarea unor videoclipuri despre viaţa marină.