FOTO Obiectele care pun cel mai des în pericol viaţa necuvântătoarelor

De la banalele oase până la diverse jucării, dar şi obiecte ale stăpânilor lor, căţeii şi pisicile „colecţionează“ o întreagă paletă de obiecte ce le pot fi fatale.
Prietenii noştri necuvântători pot fi foarte drăgălaşi şi jucăuşi, dar ce facem atunci când, din prea mult entuziasm, îşi înghit jucăria ori, mai rău, ciorapi, chei, bijuterii ori vreun alt obiect lăsat la întâmplare prin casă? Medicul veterinar Constantin Ifteme (foto) se confruntă zilnic cu astfel de cazuri şi ne explică de ce se ajunge aici. „Multe dintre obiectele ingerate de animale sunt jucării destinate lor, dar subdimensionate rasei. De aceea, dacă avem un câine de talie mare, ar trebui să-i dăm o jucărie suficient de mare încât să nu o poată înghiţi. În cazul pisicilor, ele sunt tentate să înghită jucării mici, cum sunt cele de tip Sticky, care pot ajunge în stomac ori chiar în intestin. Dar cea mai mare problemă o constituie oasele, care se pot bloca la nivel esofagian, punându-le viaţa în pericol“.
De la fesuri la carduri bancare
La cabinetul său, doctorul Constantin Ifteme are o vitrină impresionantă cu obiecte ingerate de animăluţe, ajungând ca, după 13 ani de activitate, colecţia sa să numere peste 1.000 de corpuri străine extrase de la căţei, pisici, papagali ori dihori. Ce ciudăţenii înghit animalele de companie? „Neobişnuit a fost cazul unui câine din rasa Alabai, de 125 de kilograme, care a înghiţit un fes foarte mare. La fel, cel al unui căţel de 3 luni, care a înghiţit o săgeată de arc, lung de aproximativ 40 de centimetri! Cel mai mic pacient a fost un pisoi de 500 de grame, care înghiţise un cercel cu piatră preţioasă. Am mai găsit ace de cusut, periuţe de dinţi, carduri bancare, telefoane înghiţite cu totul!“









Nici animalele exotice nu sunt mai cuminţi! „Am fost solicitaţi de câteva ori să mergem la Delfinariul din Constanţa, unde am efectuat câteva endoscopii delfinului Nini. Ulterior, am fost solicitat de grădina zoologică din Galaţi, unde am fost de mai multe ori şi am efectuat endoscopii la tigri. Dar şi în clinică avem pacienţi exotici: pitoni, papagali de diferite dimensiuni, dihori, broaşte ţestoase“.
Corpurile străine pot produce ocluzii intestinale
Ingerarea de corpuri străine poate genera complicaţii ce pot duce, din păcate, la situaţii critice. „Când esofagul este blocat, animalul nu mai poate să mănânce, are senzaţii de regurgitare, se declanşează apatia. Problema cea mai mare apare când corpul străin perforează esofagul şi induce complicaţii la nivelul cavităţii toracice. În stomac, în schimb, corpurile străine pot stagna fără să dea niciun simptom. Riscul apare când acestea ajung în intestin şi produc ocluzie intestinală, moment în care trebuie să intervenim chirurgical“. Medicul veterinar se confruntă „în medie, cu între 5 şi 7 cazuri pe săptămână. În perioada stării de urgenţă, am avut şi 3-4 cazuri pe zi!“.
Tehnicile minim invazive, tot mai populare
Din fericire, noile tehnici medicale sunt minim invazive şi rezolvă problema în timp record. „Unora reuşim să le alinăm suferinţa doar prin provocarea vomei, în timp ce altora, în situaţiile cele mai grave, le este necesară intervenţia chirurgicală. Totuşi, cele mai multe cazuri sunt rezolvate cu ajutorul endoscopiei, o tehnică modernă ce presupune introducerea unui furtun cu o cameră cu care se ajunge la nivelul blocat, se extrage corpul străin, iar pacientul îşi reia activitatea la câteva ore după procedură. În urmă cu 15 ani, când nu exista tehnica modernă, eram nevoiţi să intervenim doar chirurgical, ceea ce presupune o perioadă de recuperare de câteva zile şi cu complicaţiile aferente oricărei operaţii clasice. Acum, însă, tehnicile minim invazive în domeniul medicinei veterinare sunt din ce în ce mai populare. Mai toţi proprietarii îşi doresc ca animăluţele lor să aibă parte de cât mai puţină durere în urma intervenţiilor, să-şi revină cât mai repede, să beneficieze de metode modern şi să nu le supună riscurilor şi complicaţiilor ce apar în cazul metodelor clasice. Iar noi am reuşit anul acesta, la 4 ani după inaugurarea primului centru de endoscopie şi chirurgie minim invazivă veterinară, să deschidem un al doilea centru endoscopic veterinar din România, la Timişoara.“
Îi putem dezvăţa de acest obicei nociv?
Medicul spune că nu crede că problema este la companionii noştrii, ci la noi, pentru că le lăsăm la dispoziţie obiecte tentante. „Ca recomandare, în primul rând, ar trebui să le punem la dispoziţie jucării dedicate speciei, rasei, mai ales taliei, jucării ce nu pot fi înghiţite sau distruse prin ros. Iar în cazul oaselor, care ridică cele mai grave probleme, dacă nu le-am mai oferi noi sau nu i-am lăsa să intre în bucătărie să fure din coşul de gunoi, nu ar ajunge să sufere inutil“.