Hortensia, floarea cu bulgăraşi multicolori

1 65431 original jpg jpeg

Frumoasa plantă preferă umbra şi îi place apa, iar dacă solul ei este acid, petalele i se vor colora în nuanţe de albastru şi mov. Când pământul este alcalin, hortensia va avea petale roz şi roşiatice.

Floarea este originară din China şi Japonia,iar denumirea ştiinţifică după care o poţi recunoaşte oriunde în lume este Hydrangea Hortensis.

Plantă decorativă,hortensia poate avea flori rotunde şi mari,cele din specia „Macrophylla“,sau flori plate şi mici,din specia „Serrata“.

În lume o poţi găsi în aproximativ 190 de soiuri,printre care se numără şi hortensiile agăţătoare,care se împletesc pe ziduri şi cărămizi.

Cum influenţezi culoarea petalelor

Hortensia îşi schimbă coloritul florilor în funcţie de solul în care se dezvoltă. Poţi influenţa alcalinitatea solului punând în pământ puţin var sau calcar şi vei vedea cum începe să se deschidă la culoare.

Dacă vrei să ai petale albastre sau în tonuri de mov,adaugăîn solul din ghiveci sau din grădină scoarţă de copac,rumeguş,coji de ouă,de fructe sau chiar cafea măcinată. Un sol neutru se cunoaşte tot după coloritul petalelor de hortensie,care rămân albe sau crem.

Vrea soare dimineaţa şi umbră la prânz

Trebuie s-o plantezi într-un loc cu sol de calitate,fertil. Ţine cont că dimineaţa trebuie să fie mângâiată de razele soarelui,ca să crească şi să înflorească frumos,iar la prânz are nevoie de umbră.

Altfel spus,alege poziţia pentru plantat în aşa fel încât să aibă fie într-o zonă mai la umbră.

Adoră apa,de aceea numele este este derivat din grecescul „hydra“,şi trebuie udată mai des în zilele toride. Iarna,rezistă şi la o temperatură de -15 grade C,dar are nevoie de protecţie împotriva gerului. E bine s-o acoperi cu paie,frunze şi crenguţe uscate,pământ şi carton.

Ştiai că…

…în epoca victoriană,floarea-cameleon,cum i se mai spune hortensiei,era folosită pentru transmiterea de mesaje între oameni? Nu orice mesaje,ci acelea prin care se cereau scuze sincere,se exprimau regrete şi se recunoaşteau sentimente de prietenie pentru ceilalţi.

Atenţie! Este o plantă otrăvitoare

Dacă o ţii în ghiveci,ai grijă să nu fie la-ndemâna copiilor şi a animalelor de companie. Frunzele şi mugurii plantei conţin substanţe otrăvitoare şi pot provoca vărsături,dureri abdominale,dermatite.