Îngrijirea orhideelor iarna. Sfaturi ca să ai plante viguroase

1 64749 original jpg jpeg

O floare atât de delicată precum orhideea pare greu de îngrijit. Şi totuşi, lucrurile nu stau aşa. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea orhideelor iarna.

Îngrijirea orhideelor iarna - Rolul ghiveciului

Ca să afli dacă orhideeata este sănătoasă,uită-te la rădăcinile ei. În cazul acelora crescute în casă,în ghiveci,trebuie să ai mare grijă ca acestea să nu putrezească sau să fie sufocate. Şi aici intervine „ghiveciul“.

Când observi că vechiul recipient nu mai poate susţine rădăcinile,optează pentru unul mai mare şi mută planta,cât mai repede posibil. Când nu se poate extinde în voie,planta nu mai înfloreşte.

Ce trebuie să ştii despre rădăcinile orhideelor

De asemenea,este important ca rădăcinile să fie în permanenţă oxigenate,prin urmare un vas mic va împiedica acest lucru. Alege ghivece din plastic,transparente,prin care să poţi observa evoluţia „lianelor“ şi prin care pot trece razele soarelui. Odată la trei ani,după ce a înflorit,o poţi trece în alt ghiveci.

Dacă are rădăcinile lipite de pereţii vasului în care a stat,mai bine spagi vasul decât să le rupi. Apoi,le cureţi de pământ,de părţile putrezite şi aşezi planta în pământ nou. Abia la trei săptămâni după aceea o poţi uda din nou.

Îngrijirea orhideelor iarna şi necesarul de apă

Când vine vorba de îngrijirea orhideelor iarna, e bine să ştii că orhideele nu au nevoie de multă apă:cel mult,o dată pe săptămână. Umiditatea excesivă duce la putrezirea rădăcinilor. Ai grijă ca apa să nu băltească în ghiveci. Pentru udat,momentul optim este dimineaţa,şi nu seara!

În ceea ce priveşte temperatura,orhideele au nevoie de o mare atenţie. Cea mai bună temperatură pentru o orhidee este undeva între 21 şi 29 de grade Celsius în timpul zilei şi nu mai mult de 20 de grade noaptea. Toamna o poţi ţine pe balcon pe timpul nopţii,dacă nu sunt mai puţin de 10 grade Celsius. Aşa va înflori mai uşor.