La ce interval de timp se tunde gazonul, potrivit experților în grădinărit

În general, frecvența tunderii gazonului variază în funcție de preferințele personale și de condițiile meteorologice. Însă la ce interval de timp spun specialiștii că este bine să-l tăiem? 

image

Aspectul gazonului este foarte important pentru persoanele care își doresc să aibă o grădină frumoasă și primitoare. Un gazon verde, bine întreținut, poate crea o impresie de ordine, oferind un fundal plăcut pentru elementele decorative din grădină. Așadar, este esențial să îți faci timp pentru tunderea gazonului, dar te-ai întrebat vreodată dacă exagerezi cu această activitate sau dacă nu tunzi gazonul atât de des cât ar trebui? 

Citește și: Cum se spală corect scaunele albe de grădină. Cele mai simple și eficiente trucuri 

Cât de des se tunde gazonul  

Erin Schanen, expertă în grădinărit și amenajări exterioare, spune că gazonul se tunde „ori de câte ori este nevoie‟, însă este mai bine să îl tai puțin și des decât rar și într-un mod sever. Când tunzi iarba dintr-o dată încetinește și procesul său de creștere, iar mașina de tuns se poate strica. 

„Regula generală este să nu tai niciodată mai mult de o treime din înălțimea gazonului. Este mai bine pentru sănătatea gazonului să îl lași să crească între 3 și 5 centimetri, până la cel mult 10 centimetri. Gazonul care este lăsat să crească mai mult susține dezvoltarea buruienilor, așadar cu cât vei lăsa gazonul să crească mai mult, cu atât vei avea în grădină mai multe buruieni‟. „Sunt șanse mari ca iarba înaltă să înfunde mașina de tuns iarbă. Dacă vei tăia iarba dintr-odată încetinește și procesul de creștere, iar mașina se poate strica. Curăță mașina după fiecare utilizare și îndepărtază orice bucățică de iarbă sau de gazon!‟, recomandă specialista pentru „Tom’s Guide‟. 

Poate ești interesat și de: Trucuri pentru îngrijirea gazonului 

Christopher Bonnett, director al unei companii de amenajări, punctează, de asemenea, că este bine să tunzi gazonul mai des în zilele secetoase: 

„În timpul lunilor de vară, încearcă să menții gazonul la o înălțime constantă și să îl tunzi când este necesar! Este dificil să spun cât de des ar trebui să faci asta, dar săptămânal poate fi intervalul corect. Dacă vei tăia gazonul regulat, el va arăta bine și astfel vei ține la distanță buruienile‟. „În perioada martie-septembrie, gazonul trebuie să fie tuns la fiecare 7-10 zile. Dacă vei fertiliza gazonul în timpul lunilor de vară, vei putea să îl tunzi și la 3 zile, însă cu mare atenție, deoarece tăierea scurtă îl poate deteriora și decolora‟, recomandă Ian Grant. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg