Leguma recomandată diabeticilor şi cardiacilor

1 80071 original jpg jpeg

Cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra sănătăţii ochilor, morcovul este o legumă foarte sănătoasă şi bogată în substanţe nutritive. Datorită betacarotenului, mineralelor şi vitaminelor A, C şi K, beneficiile pe care le are morcovul asupra sănătăţii sunt nenumărate, şi anume:

Previne cancerul

Cancerul a devenit boala secolului. Celulele canceroase produc radicali liberi care sunt foarte dăunători pentru sănătatea organismului. Morcovul are proprietăţi antioxidante, care luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi. De asemenea, carotenoizii odată ajunşi în corp se transformă în antioxidanţi, prevenind astfel mai multe afecţiuni. Antioxidanţii ajută la neutralizarea radicalilor liberi care sunt produşi de boli, întărind imunitatea. Bea suc de morcov şi mănâncă morcov în fiecare zi.

Menţine sub control glicemia

Diabetul este caracterizat printr-un dezechilibru în glicemie şi nivelul insulinei, iar beneficiile pe care le are morcovul este că menţine sub control nivelul de zahăr din sânge. În plus, valorile glicemiei depind de tipul de alimente pe care diabeticii le mănâncă. Alimentele cu un indice glicemic scăzut necesită timp pentru a se digera sau a se descompune în glucoză şi ulterior pentru a putea fi folosite de organism. Sucul de morcov este recomandat în acest caz, el fiind recomandat persoanelor care suferă de diabet.

Previne bolile cardiovasculare

Pentru a menţine inima sănătoasă, mănâncă în fiecare zi morcov. Conform mai multor studii recente, consumul regulat de morcov scade riscul de boli cardiovasculare. Fitonutrienţii şi antioxidanţii acţionează împreună pentru a menţine inima sănătoasă.

Îmbunătăţeşte digestia

Cantitatea mică de fibre poate provoca probleme digestive, dar prin consumul zilnic de morcov obţii doza necesară de fibre, ceea ce este necesar pentru buna funcţionare a sistemului digestiv. Bea suc de morcov sau mănâncă-l crud (în salate).

Menţine sub control colesterolul

Morcovul este leguma care nu conţine colesterol, ci este sursă importantă de substanţe nutritive care menţin sub control nivelul de colesterol. Fibrele solubile prezente în morcov sunt cele care acţionează în acest sens.

Previne afecţiunile oculare

Încă de când eram mici părinţii ne dădeau să mâncăm morcov pentru ochi sănătoşi. Motivul pentru care ei ne ”obligau” să mâncăm morcov este că vitamina A şi betacarotenul (prezenţi în legumă) sunt esenţiali pentru retină şi funcţiile principale ale ochiului.

Îmbunătăţeşte memoria

Un alt motiv pentru care ar trebui să includem morcovul în dieta zilnică este că îmbunătăţeşte memoria. Datorită betacarotenului şi vitaminelor pe care le conţine, morcovul stimulează funcţiile creierului şi previne daunele care pot să apară de-a lungul timpului.